Leilas tips! När man friterar munkar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull så att inte olja kan stänka upp eller koka över. För att se om olja är tillräckligt varm kan man göra ett test genom att lägga ner en brödbit i oljan. Blir brödbiten gyllene efter cirka 1 minut är oljan lagom temperatur. Det får inte bli för het, då bränns munkarna. Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock. Häll aldrig vatten i varm olja, då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet. Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket. Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp munkarna i oljan. Fritera munkarna riktigt gyllene, annars är det lätt att de blir för degiga.

14 FYLLDA MUNKAR

    • 2 tsk kardemummakärnor
    • 3 dl mjölk
    • 50 g färsk jäst
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 nypa salt
    • 150 g mjukt smör
    • 2 ekologiska ägg
    • 12 dl vetemjöl special

    Äppelfyllning

    • 4 äpplen
    • 50 g smör
    • 4 msk strösocker
    • 2 tsk kanel
    • 200 g mandelmassa
    • 1–1 ½ liter olja till fritering
    • Strösocker och kanel till garnering
      1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mjölken, värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
      2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
      3. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig vetedeg.
      4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter och gör under tiden äppelfyllningen.

      Äppelfyllning

      1. Skala, kärna och skär äpplena i småbitar.
      2. Stek äpplena mjuka i smör, strösocker och kanel. Låt svalna och blanda med riven mandelmassa.
      3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 14 bitar. Platta ut varje bit och lägg en klick äppelfyllning i mitten. Nyp ihop kanterna uppåt, vänd på bullen och forma den rund.
      4. Jäs dem under bakduk i cirka 45 minuter.
      5. Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut.
      6. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
      7. Låt munkarna rinna av i några sekunder på hushållspapper och vänd dem i strösocker blandat med kanel medan de fortfarande är varma. 

      Fina tårtfat att lägga upp dina äppelmunkar på hittar du på Leilas General Store.

      Taggar  kanel kardemumma mandelmassa munkar äpple