Leila.se
[ food and books for a sweeter life ]

De här underbara våfflorna kommer ursprungligen från Bryssel, där de säljs av gatuförsäljare. Där serveras de oftast pudrade med florsocker och ibland med chokladsås och vispad grädde. Våfflorna är stora, tjocka och rektangulära och gräddas i ett belgiskt våffeljärn. Jag tycker att de passar perfekt till brunchen och serverar dem gärna tillsammans med frukt och bär, florsocker, grädde eller lite mjuk vaniljglass.

4 stora våfflor

  • 2 ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2 ½ dl mjölk 3 %
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 ¾ dl vetemjöl
  • ½ liter färska jordgubbar
  • Smält smör till gräddning
  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Skär jordgubbarna i små bitar och rör ner dem i smeten.
  7. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.

Taggar  Belgiska jordgubbsvåfflor jordgubbe vanilj