Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Leila Lindholm

Leila Lindholm kan blicka tillbaka på en imponerande och mångskiftande karriär. Sedan hon inledde sin yrkesbana i restaurangkök har hon skrivit många böcker om mat och inredning, och hela åtta tv-serier bär hennes namn. Hon har även hunnit med att grunda sitt eget varumärke inom detaljhandeln, Leila’s General Store, och dessutom blivit tvåbarnsmor.

Så länge hon kan minnas har Leila älskat god mat. Hennes lyckligaste barndomsminnen är matrelaterade – hur hon tidiga augustimorgnar hjälpte sin farfar att vittja kräftburarna, eller grillfester med familjen i Stockholms vackra skärgård där hon växte upp. Det var en matälskande familj, som uppskattade att laga mat i hemmet såväl som att äta ute på restaurang, och Leila började experimentera med recept redan i späd ålder. Som 7-åring bakade hon och delade recept med sin farmor och granne, ”tant” Elsa.

Med åren insåg Leila allt tydligare att det var en karriär inom matlagning som lockade, och hon gick en treårig kurs på S:t Görans restaurangskola i Stockholm. Därefter följde arbete i flera av stadens restaurangkök innan hon vid 21 års ålder gav efter för äventyrslustan och övergav huvudstaden för New York, där hon arbetade i köket på stjärnkrogen Aquavit i två år. Vid återkomsten till Sverige gav den amerikanska meriten henne plats på Stockholmsinstitutionerna Operakällaren, Fredsgatan 12 och Restaurangen. År 1999 utnämndes hon till Årets Kvinnliga Kock av Lantmännens Riksförbund (LRF).

Inriktningen på mat och inredning höll i sig, och snart hade Leila grundat sin egen styling verksamhet, med tidningsartiklar och reklaminslag. Intresset från media ökade i takt med hennes energi och entusiasm, och 2004 gjorde hon sitt första tv-framträdande, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Leila slog igenom omedelbart och röstades av tittarna fram som TV4:s Årets Kock 2004, i konkurrens med betydligt mer etablerade och högprofilerade kockar. Hennes första tv-serie, Leilas mat, sändes 2005 och fick en uppföljare 2006. Sedan dess har hon gjort ytterligare sju serier, varav flera har gått i mer än en säsong: Leila bakar, Leilas mat, Leilas jul, Leila på landet, Leilas Home Delivery, Leila’s Holidays, Leila bakar i Frankrike och Leilas söta jul. Hennes tv-serier har även sänts i Danmark, Norge, Finland och Belgien. Hon har blivit omskriven i The Guardian för hur råvarorna tagit slut när hennes program sänts i rutan. Även The Daily Mail har skrivit om hennes arbete och livsstilskoncept.

Leilas tv-serier och böcker har gjort henne folkkär. Hittills omfattar hennes bokutgivning fem kokböcker och en inredningsbok: Leilas middagstips, Leilas guldkant på vardagen, A Piece of Cake, One More Slice, Hello Cupcake respektive Welcome Home. Några av dem har översatts och utgivits i Storbritannien, flera europeiska länder samt USA och Australien. Hennes fjärde bok, One More Slice, gavs ut på förlaget Walter and Books, som Leila grundade med sin sambo. Efterfrågan på hennes texter har även gett upphov till en tvåspråkig engelsk-svensk blogg med många trogna följare. I maj 2015 släptes hennes nya kokbok ”The Fresh Foodie” där visar hon på en enkelt och inspirerande sätt hur du lagar ren mat utan tillsatser. Hon utgår ifrån ren mat och många av rätterna är både Raw food, vegetariska och vegan utan att man ens tänker på det.

Året 2012 förverkligade hon en affärsidé som hon arbetat fram under större delen av det senaste årtiondet: konceptbutiken Leila’s General Store, som säljer heminredningsartiklar online. Online butiken öppnade med 500 artiklar, av vilka en del designats av Leila själv. Den första fysiska butiken öppnade hon i början av 2014 i den fashionabla MOOD-gallerian i Stockholms city. Idag är Leila’s Genaral Store en butikskedja som finns i Stockholm, Täby Centrum, Göteborg, Mariefred och Strängnäs.

Samtidigt som Leila lanserade sin nya bok och öppnade sin femte butik i Täby Centrum våren 2015 sändes även första avsnittet av Leilas nya podcast ”Eat this!” som hon producerat tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt. Podden blev genast en stor favorit och kom snabbt upp på toppen av svenska itunes topplistan. 

Leila bor i Mariefred med sin sambo Mårten och barnen Walter och Olivia. Familjen bor i en sekelskiftsvilla vid vattnet där hennes säkra blick för inredning och design präglar hemmets alla vrår. I köket lagar Leila gärna mat av bra, i synnerhet som de båda barnen lider av matallergier. Somrarna tillbringas med båtliv på Mälaren utanför huset, svampplockning i skogarna och matkalas för alla familjens vänner.