Street food till vardags!

Santa Maria har bett mig prova mig igenom deras helt nya sortiment och recept. De lanserar just nu en rad street food rätter med tillbehör som är fräscha. Jag provade deras Jerk Chicken tacos härom dagen. Var lite orolig att kidsen skulle dissa rätten eftersom Jerk Spice vanligtvis kan vara väldigt het, men icke denna kryddmix, så den fick tummen upp. Enkelt gott och fräsch. Perfekt om man vill spara tid i köket.
Ibland räcker ju inte tiden till för oss småbarnsföräldrar och då får man lov att ta genvägar i köket. Inget ont i det!

Jerk Chicken tacos

Jag marinerade helt enkelt kycklingfiléer (som jag delat på mitten så att filéerna blev lite tunnare) i kryddan och lite olivolja. Sen slängde jag dem i en het stekpanna och grillar dem helt färdiga. När jag gör tacos grillar jag även bröden så att de får härlig grillsmak men man kan ju självklart även steka både kyckling och bröd i panna.
Mina tacos fyller jag med bladspenat, tunt skivad rödkål, koriander och toppar kycklingen med grekisk yoghurt och deras sötsyrliga mangosås. Santa Marias recept hittar ni här 

Jag passade även på att prova deras ”Pulled Salmon” i grillat Chipati som blev grymt god. Väldigt enkel även den och minimalt med disk… i min variant adderade jag tunt skivad gurka och rädisa som jag skivade tunt på min mandolin (väldigt praktisk kökspryl som jag älskar). Sedan kunde jag inte heller låta bli att slänga på några kvistar koriander som jag är beroende av (som passar utmärkt till båda dessa rätterna). Laxen tillagar man ju så smidigt i en stekpåse (som kommer med i förpackningen på kryddor) vilket ger en riktigt saftig fisk och mindre disk. Man ska alltid vara försiktig så att man inte översteker fisk. Man kan ju använda en stektermometer (54 grader på lax är perfekt) eller bara dra isär bitar av fisken för att se om den är klar… en mumsig och enkel middag blev det i alla fall! Här hittar ni receptet!

 ”Pulled Salmon” i grillat Chipati I samarbete med Santa Maria Sverige.

 

Fresh & Organic! British Rose Bedlinen

L.SUMMER.0929

Finns det något härligare än att få krypa ned i en säng bäddad med nytvättade, krispiga och svala sängkläder? Jag tycker dessutom att det är otroligt fint att låta sovrummet stå i full blom med vackert färgstarka mönster – speciellt nu under de kalla vintermånaderna när det är så grått och ruggigt ute. Det ska vara inbjudande att krypa ner i sängen!

L.SUMMER.0161

I min kollektion sängkläder för Leilas General Store har jag valt att satsa på hög kvalitet, i det här fallet med en exklusiv bomullspercale från ekologiska odlingar. Och såklart, min personliga favoritdesign, British Rose, som nu kommer i två färgställningar – den härligt rosa och det klassiska blåvita. Riktigt fina, hållbara sängkläder är en investering, men eftersom de tåls att tvättas om och om igen, och håller många år framöver, är det väl värt det!

L.SUMMER.0634

Många kuddar gör det lyxigt! Börja med en stor härlig ”läskudde”, 65 x 65 centimeter, längst bak och sedan två vanliga standardkuddar framför. Det blir både bekvämt när du ligger och läser i sängen och ger en exklusiv känsla! Vill du veta mer om hur du kan bädda kontinentalt hemma och få till den där härliga hotellkänslan? Läs min Style Guide här!

LEILA.DAY2.1933

Premiär! Leilas Supermat Säsong 2 – A Fresh Start

_MG_8021

Ikväll är det äntligen premiär för säsong 2 av min serie Leilas Supermat!
Första avsnittet sänds ikväll 2/2 kl. 21:30 på Sjuan och därefter följer ytterligare 9st nya härliga avsnitt fyllda med inspiration och lättlagad, hälsosam mat (och lite söta nyttigheter förstås!). Här på leila.se hittar ni alla recepten från det här och kommande avsnitt, har du inte möjlighet att se programmet enligt tablån kommer allt finnas tillgängligt på Tv4play.
Skriv gärna någon rad här om vad ni tyckte om programmet, jag är så nyfiken på era kommentarer! Vi ses i rutan!

_MG_7998

Semlor utan mandel… eller jättegoda nötfria semlor!

Om det var något som jag mumsade i mig friskt när jag var gravid med ungarna så var det semlor. Det visade ju sig senare att Walter är nötallergiker, men barn brukar vanligtvis vara väldigt förtjusta i det som mamma åt när hon var gravid har jag hört. Hur som helst älskar vi alla i familjen semlor och det är ju absolut godast om man gör dem själv med hemgjord mandelmassa. I det här fallet så fick det bli med en massa på rostade solrosfrön istället, minst lika gott faktiskt och ett hett tips till alla som är känsliga mot mandel.

Detta är de semlor som vi bakar hemma hos oss och de är mycket uppskattade av min lilla Walter och Olivia. Bra att veta är att man i allmänhet bör undvika mandel och nötter  till mindre barn så dessa brukar jag även göra när jag bjuder Olivias kompisar på semlor. De är supergoda!

När jag tidigare bakat semlor brukar jag alltid göra mandelmassan själv och det är magin som lyfter din semla från god till amazing! Men att göra massan på solroskärnor istället blir också fantastiskt. Jag rostar helt enkelt ekologiska solroskärnor med en nypa flingsalt i en torr stekpanna. Sedan mixar jag de varma fröna med strösocker, solrosolja och lite vatten i matberedare till en slät solrosmassa (se exakt recept nedan). Massan mixar jag med lite inkrom från semmelbullarna och en skvätt mjölk. Hur gott som helst och en annorlunda och minst lika god semla som den traditionella mandelsemlan. Ni måste prova den!

20140128-220257.jpg

Leilas semlor

18 semlor

1 sats vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning till semlorna
Solrosmassa (se recept nedan)
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
Florsocker

Hemgjord solrosmassa
4,5 dl ekologiska solroskärnor
1 nypa salt
2 1/2 dl strösocker
2 msk solrosolja
2-3 msk ljummet vatten

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda det med mjölken, låt det svalna till fingerljummet.
  3. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och ägg.
  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek (1 1/2 – 2 timmar).
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord solrosmassa

  1. Rosta solroskärnorna med en nypa salt i en torr stekpanna.
  2. Mixa varma nyrostade frön till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter, tillsätt solrosolja, vatten och mixa tills det blir en slät massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet.
  7. Mixa innanmätet med solrosmassan och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med solrosmassa, skeda på grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

20140128-223359.jpg

20140128-223427.jpg

Har ni några tips på hur ni gör era semlor? Kommentera gärna och dela med er! Kram :)

Flätor…

Olivia börjar får riktigt långt hår och jag har fått börja fila på mina flätningskunskaper. Är lite rostig måste jag erkänna men surfade runt på lite inspiration för att kunna briljera helgen. Undrar om jag kanske ska ge mig på något i stil med detta? Vet inte om jag kommer att få godkänt av Olivia. Hon är en väldigt bestämd 4 åring…

20140424-100211.jpg

 

20140424-102523.jpg

Är det någon som kan förklara hur man gör flätan som är nedan? Den kanske man skulle kunna göra på sig själv men lite träning…

20140424-102539.jpg

20140424-102548.jpg

Den ovan ser ju hyfsat enkel ut. Det blir nog mitt första pilotförsök…

Nytänk – Gotländsk Saffranspannkaka!

vafflor_3581

Det här är min egna variant på gotländsk saffranspannkaka. Den har blivit en riktig favorit hemma till julen och är perfekt att göra på överbliven risgrynsgröt. Då hoppar man helt enkelt bara över det första steget i receptet, det vill säga att koka gröt, och börjar med att koka upp en skvätt mjölk med saffran och blandar ner det i gröten.
Recept och bild kommer från min bok One More Slice

Leilas Saffranspannkaka
1 Ugnsform/8 Portioner
Ingredienser:
1 1/2 dl grötris
1 1/2 dl vatten
5 dl mjölk 3 %
1/2 tsk salt
2 påsar (1g) saffran
6 ekologiska ägg
2 msk vetemjöl
200 g mandelmassa
1/2 dl mandelspån
Smör till formen
Sylt och lättvispad grädde till servering

1.
Koka grötris och vatten under lock i en kastrull tills vattnet har kokat in.
Tillsätt mjölk och salt.
2. Koka gröten i cirka 30 minuter. Rör om då och då och tillsätt saffran under slutet av koktiden. Låt gröten svalna.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa samman äggen i en skål och tillsätt vetemjöl, riven mandelmassa och saffransgröten.
5. Häll smeten i en smord ugnsform och strö över mandelspån.
6. Grädda pannkakan gyllene i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills smeten har stelnat helt.
7. Servera med lättvispad grädde och sylt.

Smygstarta julen redan i helgen!

_y7a5715

Vissa recept kan man bara inte vara utan, för utan dem, ja, då blir nog inte julen riktigt densamma. Minnen är starkt förknippade med smaker, dofter och känslor – som snabbt kommer tillbaka när vi snubblar över dem igen.
Att starta upp julens stora bak med klassiska kryddor som saffran och kanel sätter direkt stämningen, och den håller garanterat hela vägen fram till jul. Här nedan hittar ni några av mina absoluta favoritrecept som bakas år in och år ut under den här tiden.
Och de smakar precis lika gott då som nu.
Alla recept nedan, och mycket mer hittar du i min senaste bok Leilas Sweet Christmas.

_y7a6183

Saftig Saffranskrans med Choklad

Att göra kransar som brytbröd till jul ser lyxigt och festligt ut och är både snabbt och enkelt, även för den som är nybörjare på att baka. Man kan egentligen fylla dem med allt möjligt. Det är bara att låta fantasin flöda, eller låta kylskåpet styra – man tager vad man haver! Denna enkla variant är gjord med smak av kakao och vanilj…

leila-_9564

Leilas Klassiska Lussekatter
Klassiska lussekatter måste vara saftiga, och det lovar jag att dessa blir. De är dessutom vackra att pudra med florsocker efter gräddning …

leila-_9750

Mammas Saffransskorpor

Jag bakar mammas saffransskorpor varje år, och de gör alltid succé hos hela familjen.
De frasiga skorporna kan man göra både med och utan mandel eller nötter, och de är verkligen busenkla att göra. Dessutom är de en perfekt liten ätbar present att ge bort i en fin burk med etikett.
Tips!
Tänk på att skiva dem när degen fortfarande är varm och använd en sågtandad kniv som du sågar dig genom skorporna med för att de inte ska falla isär.

img_4002

Farbror Olles Spröda pepparkakor

Det här receptet har jag fått av Olle, en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg (men svartpeppar har jag adderat själv!). De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men den här varianten är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur.

_y7a4559-ok

Chokladknäck med hasselnötter

Mot slutet kan knäcken bli svår att hälla i formarna. Då kan man istället hälla upp den på bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och skiva dem när de svalnat. De mindre bitarna kan du vira in i ett vaxat smörpapper, så klibbar de inte ihop i sin burk.

Vilka recept kan du inte klara dig utan i juletid? 

Helgbrunch för hela familjen!

leila-day6-1162
Avokadotoast med chiliflakes – Marlton Hotel Style

Snart är det helg igen och det känns som att veckorna bara springer förbi just nu. Nu på söndag (den 13 november) är det ju dessutom fars dag och vad passar då bättre än en härlig, dignande brunch med hela familjen samlad?
Här nedan hittar du mina allra bästa hälsosamma brunch-recept som passar alla i familjen, även de som är känsliga mot gluten eller laktos och de små familjemedlemmarna som ibland kan vara rätt kräsna. Det rostade levainbrödet med krämig avokado och chiliflakes är en av mina absoluta favoriter till frukost – både mättande och enkelt. Missa inte heller choklad-granolan lite längre ner, den är magisk!
Recepten i inlägget kommer min bok The Fresh Foodie, där du hittar fler fräscha, enkla och goda recept.

leila-day6-1082

Mango Chia Smoothie – Den här fantastiska färgklicken till smoothie älskar barnen och den är full med nyttigheter som proteiner, mineraler och omega-3 syror.

leila2372

Det är svårt att få för mycket av fräscha juicer, speciellt så här i förkylningstider!
Prova någon utav de här antioxidant- och vitaminbomberna så snart du känner de första symptomen, så hjälper du kroppen lite på traven!
Make The Doctor Go Away – Gul juice med äpple, morot, ingefära och citron
Week Start Up – Grön juice med grönkål, selleri, lime och persilja
Superwoman Beet Juice – Lila juice med rödbeta, morötter, fänkål och lime

leila-day6-1031

Fruity Chia Granola
– Otroligt god rostad granola med chiafrön och torkade frukter som
banan, gojibär och blåbär.

leila-day6-1084

Granola med Choklad – Det här är en riktig favorit bland barnen, choklad till frukost – kan det bli bättre? Den här granolan är busenkel att göra och är självklart fri från vitt socker, ett mycket bättre alternativ alltså till söta färdigköpta frukostflingor.

leila-day6-1502

Glutenfria bananscones – Precis lika enkla som vanliga scones, men saftigare och lite nyttigare. De är alltid godast nygräddade, men om det mot förmodan blir några över går de jättebra att frysa färska.

leila-day6-1091

Signering! Visst ses vi?

leila-y7a6358

Nu på torsdag är det äntligen dags för min första officiella signering av Leilas Sweet Christmas, den här gången i min butik i Mood Gallerian, Stockholm, klockan 17:00-18:00. Kom förbi och säg Hej!
Jag signerar självklart även mina andra böcker, däribland The Fresh Foodie om ni inte hunnit köpa hem den innan, eller varför inte ett signerat förkläde? En bok med personlig hälsning är dessutom den perfekta presenten, eller klappen förstås, till jul!

Alla mina signeringar under november och december:
• 10/11 – Leila’s General Store Mood 17-18
• 11/11 – Leila’s General Store Strängnäs, 15-17
• 26/11 – Åhlens City Stockholm, 13-14.30
• 26/11 – Leila’s General Store Mood, 15-16
• 27/11 – Leila’s General Store Mariefred, 13-14.30
• 2/12 – Leila’s General Store Göteborg, 15-17
• 3/12 – Åhlens Nordstan Göteborg, 13-14
• 3/12 – Leila’s General Store Göteborg, 14.30-16
• 11/12 – Leila’s General Store Mood, 13-14
Ni hittar alltid uppdateringar om nya erbjudanden och event på vår facebook-sida här!

Har ni inte möjlighet att komma förbi någon utav mina butiker under signeringstillfällena finns Leilas Sweet Christmas att köpa signerad på Leilasgeneralstore.com, ni hittar den och mycket mer fint inför jul här!
Även de fysiska butikerna har börjat fylla upp med julens alla nyheter så kika förbi och spana in julskyltningen för lite inspiration inför de stundande festligheterna vi har framför oss. Vi har allt från vackra julkort, presentetiketter och gåvor till servetter, muggar och tallrikar. Och självklart allt du behöver inför årets stora julbak, med tyllar, spritspåsar, pepparkaksformar och mycket, mycket mer. Vi ses i butiken!

unnamed-1
Så här mysigt är det i Mood-butiken just nu!

Leilas Supermat #10

_mg_7464

Snart är det äntligen fredag! Och i det är avsnittet av Leilas Supermat förbereder Leila inför helgens middag med familj och vänner och det blir en härligt hälsosam meny perfekt för höst och vinter. Till förrätt bjuder Leila på en råraka med rotfrukter, mandel och löjrom och till varmrätt blir det en varm sallad med rostad butternut, en mör lammrostbiff och mättande, proteinrika svarta belugalinser. Fördrinken som serveras är en uppfriskande sangria med äpple, apelsin och kanel som dessutom passar perfekt inför alla jul- och nyårs-fester. Självklart blir det även något för alla sötsugna; till efterrätt blir det nämligen en nyttig chokladglass, eller ”nice cream” som det också heter, på banan, hasselnötter och choklad, toppad med karamellpopcorn. Hoppas det smakar!

_mg_7436

Råraka på Rotsaker med Löjrom och Mandel

_mg_7448

Varm höstsallad med butternut-pumpa, belugalinser och Lammrostbiff

_mg_7406

Nice Cream, Nyttig Chokladglass med Krispiga Karamellpopcorn

_mg_7457

Leilas ljuvliga sangria med smaker av äpple, apelsin och kanel

_mg_7486
Skål, och trevlig helg på er! Glöm förresten inte att tagga era bilder i sociala medier med #leilassupermat och skriv gärna en rad här i bloggen om vad du tyckte om programmet.
Avsnittet sänds ikväll klockan 21:30 i Sjuan, men hinner du inte se Leilas Supermat på ordinarie sändningstid finns alla avsnitt att se om och om igen på tv4play.se.