3 varianter på Lussebullar…

Nu börjar det ju verkligen lacka mot jul med första advent redan på söndag! Vart tog tiden vägen? I år är jag igång tidigt med lussebaket och har fyllt frysen i det fall vi ligger på BB på Lucia… Jag brukar göra lite olika varianter. Mitt recept på lussebullar hittar ni nedan.

Leilas lussebullar,lussekatter, Leilas söta jul, Leila bakar, Leila Lindholm

Lussebullar

18 stora lussebullar eller 36 små lussebullar

Eftersom saffran är uttorkande i en deg är det jättebra att väga upp det med till exempel Kesella. De här saftiga och goda bullarna håller dessutom lite längre än vanliga lussebullar.

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

  1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
  3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen och jJäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Baka ut önskade bullar (se variationer) eller gör vanliga lussebullar som du penslar med ägg och sätter russin i, grädda till gyllene i cirka 10 minuter.

Saffrans- och romsnurror

18 stora bullar
1 sats lussebullar (se grundrecept ovan)

Fyllning
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 msk romessens 

Pensling

1 ägg
1 msk mjölk
Råsocker och mandelsplitter till garnering
2 muffinsplåtar

  1. Gör vetedegen enligt grundreceptet.
  2. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
  4. Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
  5. Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
  6. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  7. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 13-15 minuter.

Saffrans- och kokossockerbulle

36 bullar
1 sats lussebullar (se grundrecept ovan)

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
Kokosflingor
Smör
Strösocker

 1. Gör vetedegen enligt recepten.
2. Dela degen i 36 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
3. Platta till dem lite och jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla bullarna med en blandning av ägg och mjölk och strö över kokosflingor.
6. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt dem svalna något.
7. Droppa smält smör över bullarna och strö över strösocker.

Saffrans- och kardemummaknutar

18 knutar
1 sats lussebullar (se grundrecept)

 Fyllning
150 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1 msk kardemummakärnor

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

1. Gör vetedegen enligt grundreceptet.
2. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
3. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
4. Bred över smörkrämen.
5. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
6. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
7. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en muffinsplåt med stora pappersformar.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
10. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

18 thoughts on “3 varianter på Lussebullar…

  1. Tack för dessa goda Nu blir lussebulle bakningen i helgen! :o)
    Jag undrar om du har något bra pepparkaksdeg recept som du kan dela med dig.
    Min son är nöt allegiker och därmed måste jag göra min egna deg men har inte hittat något recept som jag är helt nöjd med.
    Hoppas att du har något väl beprövat recept!
    Må så gott och ha en härlig 1:a advent

  2. Pingback: Recept på spröda pepparkakor! | Leila Lindholm

  3. Mums!

    Mina saffransbullar blev i år fyllda med smör, riven vit choklad och mandelmassa.
    Jag har precis lagt dem i frysen!

    Tack för all inspiration och alla superbra och goda recept!

    Lycka Till med barnafödandet

    Varma hälsningar från

    Caroline alias Lillan
    Örebro

  4. Nu doftar det ljuvligt av dina saffransbullar! Enda skillnaden att jag inte använde essens.. till rombullarna ;)Ttack för dina fina recept Leila!

  5. Pingback: Recept: Saftiga saffransbullar med mandelfyllning alt. lussekatter | JJ&Nina

  6. Hej!
    Undrar om man måste ha vetemjöl special till lussebullarna? Vad är skillnaden mot vanligt mjöl?
    Tack för svar i förhand!

  7. Hej Leila! Om man ska frysa in saffrans- och kardemummaknytena, ska man vänta med penslingen av sirap och sockerkardemummablandningen tills man tar upp dem ur frysen och ska äta dom? Tack för superbra recept!

  8. Hallon Leila! Har ofta använt mig av dina recept eller som inspiration, de gånger jag bakar ;). Tänkte blanda apelsincest med mörkchoklad å bre ut på saffransdegen, något man bör tänka på…?
    En glad lerig rugbykille!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *