Recept på spröda pepparkakor!

Häromdagen lovade jag att jag skulle avslöja ett hitintills hemligt recept på pepparkakor som jag har fått den stora äran att dela med mig till er! Receptet kommer ifrån sockerbagaren Olle Simonsson som bakat dessa oerhört uppskattade pepparkakorna sedan 50-talet och nu är det alltså dags… trumvirvel… för er kära läsare att få ta del av receptet! Jag har nu hunnit provbaka Pepparkakorna själv och kan avslöja att de är ljuvligt spröda och goda, riktigt smälter i munnen. Om ni vill så kan ni addera lite malen kardemumma i receptet, det tänkte jag prova nästa gång eftersom kardemummapepparkakor är det godaste jag vet! Gillar du extra kryddiga pepparkakor med sting i så kan du tillsätta en extra nypa med ingefära…

Pepparkakor, Leilas pepparkakor, Leilas söta jul, Leila bakar, Leilas pepparkaksreceptTips! En palett är det bästa verktyget att använda till att lyfta över pepparkakorna till plåten. Både palett och eiffeltorn hittar ni i min butik på www.leilasgeneralstore.com

Pepparkakor, Leilas pepparkakor, Leilas söta jul, Leila bakar, Leilas pepparkaksrecept

Olles spröda Pepparkakor

400 g rumstempererat (mjukt) smör
550 g strösocker
3 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
10 g (3 tsk) mald kanel
2,5 g (1 tsk) mald nejlika
2,5 g (1 tsk) mald ingefära
¼ dl citronsaft
20 g (3 tsk) bikarbonat
1,3 kg vetemjöl

Smält smör till plåten…

  1. Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap.
  2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen.
  3. Tillsätt citronsaft.
  4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
  5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
  6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
  8. Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar (eller på smörat bakplåtspapper).

Viktiga tips!

  • Kavla pepparkakorna riktigt tunna, cirka 1mm eller så tunt det går. Olle använder sig utav en kavlingsmaskin då är det lättare, men det är viktigt att få de så tunna som det bara går.
  • Grädda pepparkakorna på smörade plåtar, det är hela hemligheten!
  • Pepparkakorna gräddas på bara några få minuter eftersom de är så tunna.
  • Förvara pepparkakorna i en helt lufttät plastburk.

Pepparkakor, Leilas pepparkakor, Leilas söta jul, Leila bakar, Leilas pepparkaksreceptBakplåten ni ser i ugnen är kanske en av de populäraste bakprylarna i butiken. De är grymma till alla sorters kakbak, brownies, kärleksmums, kanelbullar, lussebullar och matlagning!

17 thoughts on “Recept på spröda pepparkakor!

  1. Tack för receptet!
    Även stora flickor bör lyssna på sin mamma så glöm inte att vila innan bebben kommer :0)
    Hälsningar från England !

  2. Åh, måste testa! Undrar om det funkar till pepparkakshus? Eller blir det för sprött? Och undrar om lime funkar istället för citron? Eller bättre att utesluta? Det finns nämligen inte citroner där jag bor…Tack för en fin blogg!

    • Lime funkar och det gör nog degen till ditt hus också… Det får inte kavlas för tunt då… Om du bor i sydligare breddgrader är nog luftfuktighet ett större bekymmer ❤

  3. Har precis bakat färdig sista plåten, hela familjen smakade flera gånger om o om o slut betyget var spröda som lovat o jätte goda. lagom söta o lagom kryddiga, Följde receptet till punkt o pricka + dina kommentarer om ingefäran samt kardemumman. men däremot ugnstempen fick va 200 grader.
    Personligen tycker jag man ska dela med sig sina bästa recept så de finns i ”all evighet” o göra sina medmänniskor glada. För 2 år sen tappade jag ett recept, letade överallt tom kontaktade kocken men tyvärr han kom inte ihåg ens vilket recept jag va ute efter men en sommarkväll hos några goda vänner nämnde jag min dilemma o till min glädje hör jag min vännina säga att hon har kopian jag delade med mig för många herrans år. Överlycklig? I BET.
    Stort tack Leila o STÖRSTA TACKEN får du framföra till OLLE (med stort kram), KRAMAR <3 <3 <3

  4. Jag undrar hur länge man kan ha pepparkaksdegen i kylen? Det blev en så stor sats så hälften har legat i kylen 1 vecka nu, kan jag baka ut den nu eller är det försent?
    Dom var helt underbart goda!!

  5. Pingback: Pepparkakskoja | snabbmakaroner

  6. Hej! Vill gärna testa ditt recept… men kan jag utesluta citronsaften utan att det blir för torrt? Är inte så förtjust i citronsmaken :) Tack på förhand hälsningar Katarina

  7. Hej.
    Älskar detta receptet o tänkte prova det utan kanel då sonen inte tål det. Hur långt i förväg kan man göra degen o ha den i kylen?

  8. Hjälp vad mycket det blev!
    Fick svårt med mjölmängden, ska man ha i så pass att det går att forma till en rulle?
    Ställde in bunken i kylen, tror den är för lös

  9. Bakade dessa pepparkakor idag, godaste jag någonsin bakat! Har provat en hel del recept men det som utmärkte dessa var knaprigheten och den goda eftersmaken av smör och kryddor. Supergoda!

  10. Kan du rekommendera det här receptet om man ska baka med barn? Har ett som är så kladdigt och bara fastnar i bordet och skulle vilja prova på något annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *