En snötäckt Lusselängd som julgran!

Igår fick de som följer mitt julstök i bilder på Instagram se mig göra en lussekattslängd i form av en julgran… Jag kan avslöja att den blev helt livsfarligt god och det var svårt att stoppa mig själv från att mumsa i mig halva granen själv här idag… Vi har i princip slutat ha några nötter hemma eftersom Walter är nötallergiker men igår kunde jag inte motstå att plocka fram mandelmassan ur frysen, för mandelmassa i saffransbröd är bara det godaste jag vet! Men detta pågick när Walter var på dagis förstås… När katten är borta…

Om du är allergisk mot mandel så kan du bara utesluta den eller ersätta med med exempelvis vallmofrön. Det blir också fantastiskt gott.

Ni kanske undrar hur jag gjorde? Det tänkte jag avslöja här…
Receptet på degen
hittar ni i föregående inlägg om lussekatter, degen räcker faktiskt till 4 hela julgranar så då har du frysen full. Här beskriver jag steg för steg hur man bakar världens godaste julgran alldeles själv… Börja med att kavla ut en fjärdedel av saffransdegen

Leilas lussekatter, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas JulbakBred på mjukt smör, strö över strösocker, malen kanel, riven mandelmassa och en god hackad mörk kvalitetschoklad… Om man vill kan man röra ihop hela fyllningen först i en bunke och smaksätta med lite rom eller Grand Mariner.

Leilas lussekatter, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas Julbak

Sedan viker jag ihop ”pizzan” så att den blir dubbelvikt och börjar med att snitta till ”stammen” på granen. Skär av botten och rulla ihop till en rulle och tryck dit som stubbe.

Leilas lussekatter, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas Julbak, Leilas granSkär ett snitt från bägge sidor av granen och vrid dem till grenar… Lägg en bakduk över och låt längden jäsa i cirka 40 minuter.

Leilas lusselängd, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas JulbakPensla saffransbrödet med ett ägg utblandat med en lite skvätt grädde.
Grädda saffranslängden tills den är gyllene på cirka 200 grader i varmluftsugn.

Leilas lusselängd, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas JulbakTa ut och låt granen svalna och om du vill kan du pudra den med lite florsocker innan servering. De fina puderdoserna hittar du här...

Leilas lusselängd, Leila bakar, Leilas söta jul, Leilas JulbakMin fina kökshandduk i egen design hittar du här på www.leilasgeneralstore.com

 

13 thoughts on “En snötäckt Lusselängd som julgran!

 1. Hej!

  Jag är allergisk mot mjölkprotein, gluten och ägg = ingen fantastisk kombination om man vill äta efterrätt eller baka med andra ord. Svårast är det med bullar, de smakar ofta konstigt, blir hårda och kompakta eller är torra, eller om man har otur är de allt på samma gång. Jag har inte hittat några recept som fungerar, finns i princip inga recept som utesluter allt jag inte tål och eftersom jag en gång i tiden älskade dina bakverk (allergierna är ett relativt nytt inslag i mitt liv) så tänkte jag fårga om du har några tips till mig, eller om du någon gång skulle kunna tänka dig att baka något utifrån ”allergigrunder”. Särskilt tacksam skulle jag vara om du har tips på hur jag ska göra med lussekatterna (saffranet gör ju tyvärr inte bullarna saftigare), nu var det flera år sedan jag åt en lussekatt senast och jag skulle så gärna vilja göra det i år.

  Tack för en inspirerande sida och stort tack på förhand!

     • Idag bakade jag denna fantastiska gran. Med lite modifikation då jag inte hade mörk choklad hemma. Fick bli vit choklad istället. Vabbade med dottern snart 2 år så det var inte läge att bege sig till någon affär heller.
      De va enkla att göra å blev ju sååå snygga! Å förutom detta så blev de superba!
      När maken kom hem klev han rakt fram till spisen lockadav doften men såg så ledsen ut när han tittade på mig. Det visade sig att han va lite avis för att jag gjort så snygga bullar. ”Så där snygga har jag aldrig lyckats göra” sa han sorgset. Haha! :) Nåväl, nu har han en stor bit i en påse att ta med sig till jobbet. Tre granar ligger i frysen varav den ena skall hem till min moder och de andra två serveras vid jul. :) Tack för ett fint recept å bra beskrivning!

 2. Vilken rolig idé! Tänkte fråga om dina smörkolor som du har gjort i flera avsnitt, går det att smakasätta med typ whisky eller någon annan alkohol? Funderar på om de kanske kan bli för lösa eller liknande.. Har du någon erfarenhet? Kramar!

 3. gjorde jag egen mandelmassa till bullarna) i mitt i knådningen så blir det becksvart allt stanna o degen fick knådas för hand länge… Sen blev det en låång jäsning innan strömmen kom tillbaka, så glad man kan bli för lite ström, passade även på att pröva receptet på spröda pepparkakor, provssmakade både jag o dottern, såå god så det bådar gott inför

  Gick upp tidigt imorse o bakade dina lussebullar (igår gjorde jag ditt recept på mandelmassa mums!) mitt i knådningen blev det strömavbrott o knådningen fick ske för hand o lååång jäsning blev det innan strömmen kom igång igen men den som väntar på något gott… :-) passade även på att göra recept på spröda pepparkaor, inför morgondagens pepparkaksbak, tjuvsmakade av degen ojoj vad god, två åriga dottern: Mmm gott mamma :-)
  brukar göra en annan deg med mörk sirap som blir jättegoda kakor så ska bli spännande att se hur dessa kommer smaka. Bullarna blev jättegoda, börjar bli en hejare på baka tack vare dina toppenbra recept o tips! :-)tusen tack för dem :-) ha en toppen bra helg

 4. Håller just i detta nu på med mitt livs första lussebak! Och valet föll på att göra dessa snygga lussegranar :) MEN, hur mycket choklad, mandelmassa, socker och kanel till fyllningen?

 5. Hej Leila! Älskar dina program och följer dom så mycket jag kan. Dock tyckte jag det var tråkigt att du inte var med på hela sverige bakar. Jag anmälde mig men kom inte med. Jag var ett steg ifrån att komma med och drömmer om att träffa dig. Nu går jag äntligen en utbildning för bli bagarie och konditor. Jag e 18år och har lyckats komma in på en vuxenutbildning som e i ett år :) För 2 vecor sen börja vi med julbak i skolan och jag vill bara höra från en som e stor i bakning vad du tycker om mitt första pepparkakshus som jag har designat sj och gjort mönster sj. http://luciferz.blogg.se/2012/november/pepparkakshus-i-skolan.html#comment

  Vet att du har små barn så ville bara tipsa om en annan lite hobby sak jag har så titta in där om du e nyfiken ^^ http://www.tredorigami.blogg.se

  MVH Cassandra <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *