Gör min goda hemgjorda Granola…

Att göra sin egen Granola är busenkelt och jag brukar göra den efter Cajsa Wargs devis ” man taget det man haver”. Det är dessutom betydligt nyttigare om du gör den själv för då kan Du kontrollera hur mycket socker som det är i. Skillnaden mellan Musli och Granola är i princip den att Granolan är rostad med lite honung, olja och vatten medan muslin bara är en blandning. Visserligen kan det vara gott att torrosta havregryn lite innan de blandas i muslin. Likaså nötter om man vill ha det i sin frukostmusli. Så här gör jag min Granola…

Leilas granola

1 stor burk

Både dinkelflingor och boveteflingor kan bytas mot havregryn om man vill. Även den torkade frukten kan varieras. Jag älskar torkade blåbär, ekologiska aprikoser, torkade tranbär och gula russin. Blanda i det som du känner för men blanda ner den torkade frukten efter grynen rostats i ugnen (annars bränns de).

2 dl hasselnötter
5 dl dinkelflingor
5 dl boveteflingor
2 dl sötmandel
1,5 dl pumpakärnor

0,75 dl honung
0,75 dl vatten
0,75 majsolja (alt. solros)

1 dl gojibär (alt. torkade blåbär, tranbär eller annan frukt)
1,5 dl russin
2 dl rostad hyvlad kokos

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Häll ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i cirka 10 minuter.
3. Ta ut nötterna, låt dem svalna och gnugga sedan bort skalet mellan händerna. Släng skalen.
4. Blanda grynen med grovt hackad sötmandel och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper.
5. Blanda ihop honung, olja och vatten i en skål och ringla det över grynen. Blanda runt.
6. Rosta grynen i 15-20 minuter och rör om då och då.
7. Ta ut grynen, låt svalna och blanda dem med skalade och rostade hasselnötter, gojibär, russin och hyvlad kokos.

 

 

40 thoughts on “Gör min goda hemgjorda Granola…

 1. Hej!
  Vad kul det ska bli att följa din väg tillbaka. Jag kämpar oxå för att hitta formen efter 20 kg + efter graviditeten. Detta låter super gott och skall testas! Har du naturell yoghurt och färska bär/frukt till?!

  Ha det bäst! //E

 2. Oj vad god!! Bytte ut några av ingredienserna till sånt jag hade hemma. Nu lär jag inte köpa vanlig müsli på ett tag!

 3. Oj vad god!! Bytte ut några av ingredienserna till sånt jag hade hemma. Nu lär jag inte köpa vanlig müsli på ett tag!

 4. Hej Leila! Gjorde detta igår och oj så gott det blev! =) Funderar lite på hållbarheten… Hur länge står det sig tro? (Gjorde nåt liknande en gång som skulle ätas upp inom en vecka… Hinner aldrig äta upp det här så fort, även om det var supermums!) Kram

 5. Pingback: Veckans Matkoma Vecka 21 - Matkoma

 6. Pingback: Veckans Matkoma Vecka 21 - Matkoma

 7. Pingback: Pretto-müsli | Ett tigerliv

 8. Pingback: Meny v1 = 30/9-6/10) | 10 veckor med kostrådgivning

 9. Pingback: Meny v1 = 30/9-6/10) | 10 veckor med kostrådgivning

 10. Pingback: Hemmagjord granola – Lovisa Ekholm

 11. Underbart gott! Har du nån aning om hur länge muslin håller sig i en burk på bänken? Jag tänkte göra en till min svåger i födelsedagspresent… :)

 12. Underbart gott! Har du nån aning om hur länge muslin håller sig i en burk på bänken? Jag tänkte göra en till min svåger i födelsedagspresent… :)

 13. Hej Leila!
  Jag var i Sydafrika i vintras och fick varje morgon så god hemgjord granola. När jag kom hem ville jag testa att göra en själv. Hittade ditt recept och det har jag använt som grund. Jag använder grynblandning (4 sorters gryn) och havregryn som bas. Hempressad äppelmust som vätska istället för vatten och minskar ner på honungen. Den blir riktigt bra. Tack för inspirationen till detta recept och en mängd andra som jag använder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *