Magiska kanelbullar!

Snart är det dax för en riktigt smaskig dag… kanelbullensdag! Det måste ju såklart firas! Igår tror jag att jag bakade godaste bullarna någonsin… Ibland är det bra att man inte har alla ingredienser hemma och blir tvingad till att experimentera. Igår var det en sådan dag och det ledde till grymt saftiga bullar! Jag brukar kanske inte direkt baka torra bullar men dessa blev något utöver det vanliga. Jag tror att knepet var att jag bytte ut en del av smöret och mjölken mot grädde eftersom jag inte hade smör så att det räckte. Tips! Viktigt att tänka på att att alltid använda färskt vetemjöl och jag bakar mina bullar på vetemjöl special eftersom det är bättre anpassat för bröd med extra gluten (vilket ger bättre struktur i bullarna). Ska dock inte användas till kakor! Viktigt är också att inte ha för mycket mjöl i degen, när jag bakar mina bullar gör jag det i maskin och då kan man kanske behöva lite mer mjöl än om man bakar för hand (bra att veta) men tumregeln är att degen ska vara ganska så vek (lös) innan första jäsningen och det bästa är att knåda den länge, 20 minuter i maskin så att man arbetar ut glutenet i mjölet ordenligt för att få ett elastiskt bröd. Bakar man för hand är det bara att knåda så mycket men orkar men degen ska fortfarande vara lös…

På bilderna ser ni hur man gör knutar. Tryck ut degen till ett avlångt ark. Bred på rikligt med bredgott istället för smör (gårdagens upptäckt i brist på vanligt smör… ett stalltips från mig), råsocker, kanel och från från färsk färskvaniljstång. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med ändarna nedåt (under knuten).

Här kommer mitt nya bullrecept!!

Supergoda kanelknutar

Cirka 18 bullar

1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special
200 g mjukt smör (bredgott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  7. Bred smöret på degen och strö över råsocker – blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
  8. Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
  10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

20130830-090633.jpg

20130830-090710.jpg

20130830-090754.jpg

20130830-090827.jpg


Tips: Vill ni ha kanelknutar som brytbröd, dvs att dom flyter ihop, lägg dom då tätare!

11 thoughts on “Magiska kanelbullar!

  1. ser SÅ gott ut! jag som aldrig bakar bullar annars är grymt peppad på att testa detta i helgen.. var det vanlig ljus sirap du blandade med vatten och penslade bullarna med efter ugnen/innan du strodde över socker+kardemumma? :)

  2. Ser jätte bra ut! Vi gör i morgon i husligekonomi kanelbullar. :) Jag älskar din blogg och jag har alla dina böcker fast jag bor i Finland :)

  3. Hej! Ser underbart ut! Funkar det att frysa efter pensling med sirap och kardemumma eller blir det ”smält och tråkigt” när det tinar? Tack för inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *