Eat, Drink & Be Thankful!

leila-day3-2445_1Nu när pumpa-säsongen är i full gång och lyktorna inför Halloween ska karvas blir det ofta en hel del pumpa-kött över som behöver tas tillvara. Pumpans kött är otroligt gott att ugnsbaka, göra soppa eller desserter av. Rosta pumpakärnorna i ugnen och blanda ned dem i en god granola eller som topping på bröd och bakverk, en sallad eller soppa. Det tjocka trådliknande nätet i pumpan kan du lägga i komposten.

I USA är pumpa-pajen den allra vanligaste desserten under Halloween och Thanksgivning, och den här favoritpajen är lik pumpa-pajen till smak och utseende, men är i receptet ursprungligen gjord på sötpotatis. Det kan nämligen vara lite knepigt att få tag på stora pumpor direkt i de vanliga matbutikerna, men det blir lättare och lättare för varje år – annars kan du prova leta upp en lokal odlare eller gårdsbutik. Vill du ha en riktigt god pumpa kan du satsa på en Butternut- eller en Muscat-pumpa, som är något sötare i smaken.
american_pie_4500
Mmm…. Sweet Potato PieHär hittar du receptet och formen!
Den här pajen har en kryddig och söt smak, som ändå är mild och rund. Prova byta ut sötpotatisen i receptet mot pumpa-puré – men se till att den inte är alltför lös och vattnig. Det kan också vara en bra idé att låta pumpa-purén gå genom ett kaffefilter först för en något tjockare konsistens. Happy Carving!
leila-day3-2390Att göra en blond sangria eller en alkoholfri lemonad till festen är alltid ett säkert kort, dekorera med hela knippen mynta eller skivade apelsiner, perfekt till Halloween!  Fyll upp med massa, massa is – sedan är den färdig att serveras! Vill du hellre ha en blodigt röd lemonad till den skrämmande helgen kan du testa det här receptet.
leila-day3-2451Den här bålskålen har verkligen använts flitigt, den är så otroligt fin i sitt handblåsta glas och funkar lika bra till drinkar, bål och saft som till större desserter när ni är många. Annars fungerar den även bra som fruktskål, vas eller att ha en marschall i när det vankas fest. Emaljsleven som ligger i skålen passar inte bara till kylda drycker utan även till varma grytor och soppor. Praktiskt och dekorativt!leila-day2-2032

Leilas Supermat #8

_mg_7273

De är nog få som aldrig smakat någon utav de rätterna jag tar mig an i det här avsnittet -det serveras nämligen tacos, pizza och chokladmousse. Men självklart, som alltid, med min egna lilla tvist – det ska ju vara gott och enkelt, men samtidigt också hälsosamt, grönt och gärna bra för miljön. Häng på!

_mg_7261Brasilianska Fisktacos med Mangosalsa och Ponzusås
I de flesta svenska barnfamiljer tycks fredags-tacosen ha blivit tradition och något nästintill heligt – men för att få lite variation och lite mer grönt gör jag i det här avsnittet mina fräscha brasilianska Fish Tacos, som serveras med en uppfriskande mangosalsa, en syrlig ponzusås och en krämig vitlöksaioli med yoghurt. Något att prova redan imorgon?

_mg_7292
Pizza Bianca med Ricotta och Portabellosvamp
Att göra egen pizzadeg går snabbt och det blir så mycket godare än färdigköpt, dessutom vet du precis vad den innehåller och slipper undan märkliga e-ämnen! På den här vegetariska pizzan utgår jag från en vit bas med ricottaost och hoppar över den gamla hederliga tomatsåsen – prova, det blir gott, jag lovar!

_mg_7252
Chokladmousse med Nötströssel och Körsbär
Någon måtta får det vara, självklart får även det här avsnittet ett sött slut, denna gång med en otroligt god chokladmousse gjord på avokado. Jag garnerar den med ett krispigt nötströssel och fina körsbär. Så enkelt – så gott! Passar dessutom lika bra att inta direkt ur mixerskålen i tv-soffan som på en finare bjudning i stiliga gamla glas.

_mg_7282

Kolla vad gott ju! Hörrni, glöm förresten inte heller att tagga era bilder i sociala medier med #leilassupermat så kan jag kika in på era verk, det är så roligt! Eller skriv en rad här om vad ni tycker och tänker. Så ses vi i rutan som vanligt igen nästa torsdag!

Ps. Hinner ni inte se avsnitten på ordinarie sändningstid går det självklart också bra att kika in på tv4play, där finns alla avsnitt att se om och om igen.

Spooks up! Halloween is coming…

leila-lindholm-halloween

Hösten är äntligen här och skördesäsongen är i full gång – det betyder såklart också att det snart är Halloween! Eftersom jag fullkomligt älskar allt som har med dekor och pynt att göra vill jag gärna gå all in med pumpor, spindelnät, spöken och fladdermöss i alla hemmets vrår, men det är inte alltid tiden räcker till…
Snabbaste dekorationstipset? Allra enklast är att bara köpa hem ett gäng pumpor i olika storlek och ställa rakt upp och ned utanför ytterdörren, man behöver verkligen inte karva och kladda om man inte känner för det, de är fina precis som de är!

Ska du ha Halloween-fest i veckorna? Eller pynta upp hemmet lite i mörkret?
Jag har samlat mina ruggigaste favoriter från butiken just nu, perfekt till festen eller fikat inför barnens ”bus eller godis”-runda! Mer inspiration och recept hittar du dessutom i mitt nya inspirationsmagasin här!

halloween-kollage

Tårtdekoration med fladdermöss 69kr Bålskål 759kr Sugrör 25st/39kr
Party Picks 12st/69kr Mugg med fladdermus 8st/69kr Tallrik Dödskalle 12st/69kr 
Vaxat smörpapper 24st/79kr Serveringskorgar 29kr/st

tarta-halloween-leila-choklad

De här söta spökmarängerna är barnens favoriter – men de behöver inte nödvändigtvis sitta på en tårta, sätt dem på en liten cupcake eller ät dem som de är, beroende på vad ni är sugna på! Vill du göra en livsfarligt god chokladtårta att fira med rekommenderar jag den här, en Devils Food Chocolate Cake. Dör nästan – så smaskigt! Är du glutenintolerant eller vill hålla inne på det vita sockret? Testa den här kioskvältaren till chokladtårta istället!

karamellpopcorn-leila-halloween

Booo! Det här är ett roligt och enkelt sätt att servera snacksen på under Halloween-festen – alla får dessutom varsin och kan bära runt på sin påse, eller förlåt, sitt spöke, under minglet. Ta en spritspåse eller en vanlig hederlig fryspåse, fyll upp med snacks och knyt ett fint snöre om öppningen. Måla ett spöke med spritpenna eller hitta på något annat kul, kanske en pumpa eller en häxas hatt? Klart!

rodbetsjuice-leila-halloween
Burkar från Ball Mason Jars hittar du i flera storlekar här!
En härligt färgstark lemonad är alltid ett säkert kort på festen som fungerar för alla, även för de små festdeltagarna. Eftersom lemonaden i sig är ljus i färgen är den tacksam att färga upp, antingen på naturlig väg som här, med körsbär, rödbeta eller med en rolig karamellfärg. Grönt hade kanske kunnat vara något att prova?!

Happy Halloween! I samarbete med Leilas General Store

Nytt nummer av mitt inspirerande Magazine

sida-1

Nu har mitt andra digitala nummer av Leila’s General Store Magazine släppts. I det här numret bjuder jag på härliga höstrecept, fiffiga husmorsknep, inspirerande inredningstips och en massa inspiration av de allra hetaste textil- och köksnyheterna från min butik! Jag hoppas att ni gillar det! Vill ni ha fler magasin framöver? Det vore jättekul om du lämnar en kommentar och berättar vad tyckte om det här numret och vad du vill läsa om i nästa nummer!

sida-12 sida-13 sida-15

Vill ni ha fler magasin framöver? Det vore jättekul om du lämnar en kommentar och berättar vad tyckte om det här numret och vad du vill läsa om i nästa nummer!

Läs magasinet online här!

Ha en riktigt mysig hösthelg!

Leilas Supermat #7

_mg_7204

I det här sjunde avsnittet (tiden går så fort!) av Leilas Supermat bjuder jag på lite nyttigare varianter av mina snabbmatsfavoriter; det blir en tvist på hamburgare med pommes frites, milkshake och falafel. Först svänger jag ihop de här fantastiskt saftiga hönsburgarna i salladsblad och serverar med krispiga sötpotatispommes (som faktiskt är enkla att göra – så länge man har starka biceps!) och en vegansk majonnäs på cashewnötter som är otroligt krämig och god. Därefter blir det proteinrika morotsfalafel i pitabröd med en fräsch äppeltsatsiki – perfekt vardagsmat som går snabbt och smidigt att laga, busenkelt!

ep-7-ho%cc%88nsburgare-kopia

Hönsburgare i salladsblad med cashewmajonnäs och sötpotatispommes

ep-7-morotsfalafel-kopia

Morotsfalafel i pitabröd med äppeltsatsiki

Jag är riktigt svag för härligt krämiga amerikanska milkshakes, men de är ju inte direkt känt som det nyttigaste man kan dricka, så jag har tagit fram ett recept på ett lite mer hälsosamt alternativ på en Strawberry Shake som dessutom är mjölkfri. Prova, jag lovar, ni kommer inte bli besvikna! Sist men inte minst blir det en riktig superfood-dessert med chiapudding och lakritsmarinerade bär – lika gott till frukost som avslut på middagen!

ep-7-strawberry-shake-kopia

Strawberry Shake!

ep-7-chiapudding-kopia

Chiapudding med kokos, lime och lakritsmarinerade bär

_mg_7147

Hoppas det smakar! Glöm förresten inte att tagga era bilder i sociala medier med #leilassupermat och skriv gärna en rad här i bloggen om vad du tyckte om programmet.

New in! Leilas Sweet Christmas

_y7a5790

Nu har äntligen min nya julbok släppts och jag hoppas verkligen att ni ska tycka om den precis lika mycket som jag gör. Förutom en massa härligt inspirerande bilder hittar du över 100 recept på allt som hör julen till. Det blir traditionella bakverk, smaskiga kolor och godisar (även nyttigare varianter!), nya spännande desserter och goda drinkar att fira in det nya året med. Ni hittar boken i min butik här och just nu kan du dessutom köpa både Leilas Sweet Christmas och The Fresh Foodie till ett paketpris, en perfekt julklapp! Dessutom har jag varit nere på lagret och signerat ett gäng böcker redan, så om du inte har möjlighet att komma förbi någon utav mina signeringar i vinter – köp ett exemplar här!

Leila Julbok 2016

Let it snow!

Leilas Supermat #6

_mg_7022

Jag älskar fisk, skaldjur och allt det där goda och otroligt hälsosamma som havet har att erbjuda! I det här avsnittet av Leilas Supermat bjuder jag först på en lyxig Surf ’n Turf, där jag blandar upp örtsmörsgratinerade havskräftor och flankstek med en fräsch caesarsallad på hemgjord dressing, krispiga salladsblad och frasiga krutonger. Sedan blir det en fräsch bönsallad med varmrökt lax, beskt syrlig blodgrape, söt kokos och lite knaprig mandel – en smakkombination som verkligen gör sig fint ihop. Dessutom avslutar jag med att svänga ihop mina livsfarligt goda, nötiga snickersbitar – prova på egen risk, de tar slut snabbt som ögat! Så gott!

ep-6-kale-caesar-kopia

Surf n’ Turf Caesar 

ep-6-varmro%cc%88kt-laxsallad-kopia

Krispig bönsallad med varmrökt lax

ep-6-snickers-kopia

Nutty Snicker Bars

_mg_7046

Perfekt att göra när ni är många! Och glöm inte att tagga era bilder i sociala medier med #leilassupermat om ni provar laga något från programmet. Jag är så nyfiken!

Årets höjdpunkt – Kanelbullens dag!

leila-day2-674

Nåväl, det kanske finns några större höjdpunkter under årets gång – men det här är verkligen en dag jag tycker att man ska uppmärksamma, kanelbullar är ju kanske det absolut godaste som finns! Jag kan iallafall inte tänka mig något härligare än nybakade, luftiga och varma kanelbullar fyllda med mortlad kardemumma, kanel och en redig klick smör. Åh! Jag skulle definitivt kunna tänka mig att äta en kanelbulle om dagen. Minst. Mina barn är precis som jag tokiga i bullar och vi försöker alltid baka tillsammans, det blir lite stökigare, lite kladdigare – men så himla mycket roligare! Prova ni med!
Imorgon, den 4e oktober är det dags!

Här är mina allra bästa knep för att lyckas med kanelbullarna:
• Använd alltid färskt vetemjöl, allra helst vetemjöl special
• Undvik att använda för mycket mjöl, degen ska vid första jäsningen vara relativt lös
• Knåda degen länge, minst 20 minuter – då ökar brödets elasticitet som ger luftiga bullar
• Mortla kardemumman själv – det gör stor skillnad för smaken!
• Pensla bullarna med ljus sirap direkt efter gräddning, bullarna blir glansiga som på bageri

Leilas klassiska kanelbullar/kanelknutar
Ger cirka 18 kanelbullar
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special
200 g mjukt smör (alternativt bregott)
1 dl råsocker
1 färsk vaniljstång, alternativt 1 tsk  ekologiskt vaniljpulver
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
1/2 dl ljus sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med ljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, mjukt rumstempererat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  7. Bred smöret på degen och strö över råsocker – blandat med frön från en vaniljstång (det går lika bra att använda ett ekologiskt vaniljpulver ta då minst 1tsk) och pudra över kanel.
  8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller silikonmatta med ändarna nedåt (under knuten).
  10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Pensla bullarna med en ljus sirap uppblandad med lite vatten, strö sedan direkt över strösockret som du blandat med mortlad kardemumma.

Så här gör du för att få till fina kanelknutar:
Tryck ut degen till ett avlångt ark. Bred på rikligt med smör eller Bregott, råsocker, kanel och skrapet ur en färsk vaniljstång. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med ändarna nedåt, inunder knuten.

img_1300 img_1301img_1302img_1303
Leilas bullar

Leilas Supermat #5

_mg_6921

På helgerna älskar jag att ligga och dra mig lite extra, och finns det något härligare än att vakna upp till och njuta av långa, lugna helgfrukostar med familjen? Jag brukar då och då bjuda in släkt och vänner till brunch här hemma, det är ju ett så avslappnat och trevligt sätt att umgås på, självklart med en massa goda saker på bordet. I det här femte avsnittet av Leilas Supermat bjuder jag på några klassiska brunchrätter, som dessutom är enkla att svänga ihop tillsammans med barnen! Jag börjar med att göra en god, matig macka med grillad avokado och pocherat ägg på levainbröd, sedan blir det en näringsrik granola med choklad på en härligt krämig klick grekisk yoghurt, glutenfria bananscones (barnens favorit!) och en helt makalöst god hemgjord nutella, en slags hasselnötscremé med choklad. Mums!

ep-5-avokado-toast-kopia

Grillad avokado och pocherat ägg på levainbröd

ep-5-chokladgranola-kopia

Chokladgranola med quinoa och grekisk yoghurt

_mg_6973

ep-5-bananscones-kopia

Glutenfria bananscones med mandelspån

_mg_7012

Hemgjord nutella, en hasselnötscremé med choklad

_mg_6999

Vilken helgfrukost! Prova nu till helgen och tagga dina bilder i sociala medier med #leilassupermat så kan jag frossa i era härliga kreationer. Glöm inte att kommentera här på bloggen om vad ni tyckte om senaste avsnittet!

Leilas Supermat #4

_mg_6777

I det här avsnittet av Leilas Supermat ger jag några utav mina favoriträtter en lite nyttigare twist och serverar sushi, plättar och chocolate chip cookies i ny tappning. Först blir det en trendig Hawaiian Poké Bowl med saffransrubbad lax, edamamesallad och svarvad, krispig rättika – ett perfekt alternativ till sushi som både är enkel att svänga ihop och otroligt fräscht. Jag bjuder också på barnens absoluta favoriter till mellanmålet; mina Ricotta Hot Cakes gjorda på banan som mättar bra och dessutom är fria från gluten.

_mg_6757

Hawaiian Poké Bowl med saffransrubbad lax..

_mg_6790

Ricotta Hot Cakes med färska bär – barnens favorit!

_mg_6659

Med en riktigt vass mandolin skivar jag upp en superenkel carpaccio på rotfrukter med parmesan, en snabb, men väldigt vacker bjudrätt som alltid imponerar. En vegetarisk rätt som kanske inte känns så vego, bra för de annars tveksamma. De krispiga rotfrukterna i kombination med den runda olivoljan, sältan från parmesanosten och flingsaltet blir en riktig succé!
Och som vanligt avslutar jag programmet med något sött, och den här gången bakar jag himmelskt goda quinoa chocolate chip cookies som definitivt sopar banan med sin föregångare. Prova dessa hemma!

_mg_6670

Carpaccio på betor med olivolja och parmesanost

_mg_6738

Quinoa Chocolate Chip Cookies – Så gott!

Glöm inte heller att tagga era bilder med #Leilassupermat i sociala medier och lämna gärna en kommentar här i bloggen med era tankar kring programmet den här veckan!