Butterkrans har länge varit en favorit bland fikabröden. Här har jag gjort en variant med mörk choklad, hasselnötter och nutella som inte går av för hackor. Den är fruktansvärt god och en favorit på fikabordet i juletider.

2 STORA KRANSAR

1 sats saffransdeg (se grundrecept här)

FYLLNING

  • 150 g mjukt smör 
  • 1 burk nutella (rumstempererad) 
  • 200 g mörk choklad, 70 % 
  • 100 g rostade hasselnötter

PENSLING

  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk vispgrädde
  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. 
  2. Dela degen i två bitar, kavla ut dem (en i taget) på ett bakbord och bred på smöret. 
  3. Bred eller ringla nutellan (hälften) över degen och strö över hackad choklad och hackade hasselnötter. 
  4. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 cm tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen. 
  5. Låt kransarna jäsa under bakduk till dubbel storlek. 
  6. Blanda ägg och grädde och pensla på kransen.

Taggar  butterkrans hasselnötter Nutella saffran saffranskrans sweetchristmas