Leilas tips inför resan!

Vad brukar du tänka på när du åker ut och reser?
Det första man ska tänka på när man ska ut på långresor är att tänka på om man behöver visum eller inte. Det har faktiskt hänt mig ganska nyligen att resebyrån som jag köpte resan av inte informerade om det. Lite stressigt, för det kan ta tid fixa visum. 

Några andra tips?
Att resa lätt är alltid ett plus men det är jag hopplös på. Brukar åka in i ett land med tomma resväskor men kommer hem med fyllda resväskor då jag handlat på mig en massa. Men allt beror på hur länge man ska vara borta och var man ska. Om man har shoppat loss ordentligt kanske man vill ta med sig en extra väska hem. Då kan det vara bra att veta att vissa flygbolag (SAS) bara tar 250 kronor extra om man vill ha med sig en till väska på flyget hem.

Boendet gör nästan hela resan tycker jag. Visst ska man resa efter sin plånbok men jag tycker att det är värt att lägga lite extra på att bo bra. Här i mina cityguider tipsar jag om trevliga områden att bo i.

Hur planerar du din resa?
Jag tycker nästan det viktigaste när jag reser är att kolla upp redan på förhand kolla upp bra restauranger och var man äter bra och BOKA BORD! För på vissa ställen är det svårt att få bord i sista sekunden på populära ställen. Plus då slipper man hamna i den situationen då man irrar runt på stan och letar efter en bra restaurang och till slut hamnar på något trist hak för man inte vet var man ska ta vägen.

Har du gjort någon sådan tabbe?
Det har jag absolut gjort. När jag åkte till Rom gjorde jag det misstaget och hade inte gjort research om vilka områden man ska gå på stan på och var man äter gott. Då blev det såklart att man bara irrade runt och letade efter ett bra ställe att äta på. Man kan tro att Rom är ett sådant ställe som man kan äta bra överallt men så är inte fallet! Men man lär sig av sina misstag… Det bästa är nästan att kolla med kompisar som varit på det stället som man ska resa till. Men det absolut bästa är ju om man har en kompis som bor där eller spenderar väldigt mycket tid där. Bra restauranger är en färskvara. Bara för att den var bra för fem år sedan betyder det inte att den är det idag. 

Vilket är ditt bästa tips om man ska göra en weekend-resa?
Alla städerna som jag har i mina cityguider är mina favoriter.

När du var programledare i När & Fjärran, vilken var den bästa resan du gjorde?
Den häftigaste resan jag har gjort är till Namibia. Det är fantastiskt vackert, storslagna områden och häftig kultur.  Det är ett stort land och det finns olika sorters klimat i Afrika. Man kan åka på havssafari i Namibia och såklart riktig safari. Häftigt!