Tips! Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glasering. Då slipper du kladda ner köksbänken och kan dessutom ta till vara på spilld glasyr. Använd en pallett spade när du glaserar tårtan så blir det mycket enklare att arbeta.

1 chokladtårta

  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 5 dl mjöl
  • 1,5 dl kakao av god kvalitet
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • En nypa salt
  • 200 g mörk choklad

Choklad glasyr

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mörk kvalitets choklad 70 %
  • 1 tsk smör
  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Vispa socker, smör och sirap krämigt.
  3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
  5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt i smeten.
  7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
  8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
  9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Chokladglasyr

  1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
  2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
  3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av
  4. chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
  5. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

Taggar  choklad glasyr Tårta tårtfat