4 PORTIONER

1 stor ekologisk kyckling (hel)

100 g rökt sidfläsk

2 gul lök

5 vitlöksklyftor

5 dl torkade svarta bönor (som blötläggs)

¼-1/2 chipotle

1 msk paprikapulver

1 knippe persilja

flingsalt

svartpeppar från kvarn

olivolja

Tomatsalsa:

2 bifftomater

1 liten rödlök

1 msk olivolja

¼ vitlöksklyfta

flingsalt

1 knippe italiensk basilika

Till servering:

jasminris för 4 personer

3 dl gräddfil

limefrukt 

  1. Skölj och blötlägg svarta bönor.
  2. Hacka vitlök, lök och persilja. Skär sidfläsket i tärningar.
  3. Klyv den hela kycklingen i 4 eller 8 bitar och lägg på ett fat.
  4. Salta kycklingen rikligt och strö över paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Lägg på lite lök och persilja.
  5. Hetta upp en stor gryta med lite olivolja i botten och stek på sidfläsket. Lägg i kycklingen och bryn den tills den får lite färg. Gör gärna detta i omgångar.
  6. Lägg i hackad lök, vitlök, persilja och bönor tillsammans med kycklingen.
  7. Häll på vatten så att det täcker kycklingen och lägg i torkad chipotle.
  8. Låt puttra under lock i 1 1/2-2 timmar.
  9. Under tiden, gör tomatsalsan. Finhacka tomat och rödlök och blanda med olivolja, riven vitlök och flingsalt. Hacka till sist i basilika.
  10. Koka riset enligt förpackningen.
  11. Servera feijoadan med ris, tomatsalsa och en klick gräddfil.