Leilas tips! Den här desserten går att förbereda några dagar innan festen. Låt då glassbomben (utan maräng) mjukna i kylen under cirka 20 minuter, tills det går att skära igenom den. Stjälp upp den på ett serveringsfat med kant. Frys sedan glassbomben under tio minuter för att ytan ska stelna så att marängen inte glider av. Man måste jobba snabbt när man spritsar på marängen eftersom glassen smälter. Du behöver en gasol-brännare för att kunna bränna av marängen.

1 bomb/8 portioner

 • 2 liter mjuk vaniljglass
 • 3/4 liter mjuk hallonsorbet
 • 1 tårtbotten (färdigköpt)
 • 1 liten (3/4 liter) och en stor (2 liter) metallskål

Hallonmaräng

 • 3 ekologiska äggvitor
 • 4 droppar färsk citronsaft
 • 3 1/4 dl strösocker
 • 200 g färska hallon

 1. Frys skålarna (så fastnar glassen bättre på kanterna och smälter inte heller lika fort när skålarna ska fyllas).
 2. Låt sorbeten mjukna i kylen i 20–30 minuter. Packa den hårt i den lilla metallskålen. Sätt plast över och frys tills sorbeten är hård igen, i cirka 2 timmar.
 3. Låt vaniljglassen mjukna i kylen i 20–30 minuter. Klä botten och kanten av den större (frysta) metallskålen med vaniljglass så att du formar en grop.
 4. Ta ut skålen med hallonsorbet och spola utsidan av skålen hastigt med hett vatten. Ta ur sorbeten och tryck ner den med rundningen nedåt i gropen med vaniljglass. Fyll i eventuella mellanrum med vaniljglass och bred ett lager vaniljglass över så att sorbeten försvinner in i mitten av bomben.
 5. Skär till en rund skiva tårtbotten som täcker hela glassytan. Täck med plastfolie och frys igen tills glassbomben är hård.
 6. Skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och tryck ut glassbomben. Frys den igen så att ytan fryser till.

Hallonmaräng

 1. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker med elvisp till en tjock maräng i en torr och ren rostfri bunke.
 2. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker under vispning.
 3. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och vispa ner det i marängen på låg hastighet. Vispa hårt till en fast konsistens.
 4. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.

Taggar  dessert fryst hallon maräng sorbet tårtfat