Fantastiska glutenfria tårtor växer inte på träd, men här vill jag lova en riktig kioskvältare till tårta. Den är så galet god att den sopar mattan med de flesta konkurrenter. Det kanske inte är den smalaste tårtan du kan hitta, men sådana alternativ hittar du i övriga kapitlet. Det här är tårtan med stort T för den som vill undvika gluten eller för den som är glutenintolerant.

1 TÅRTA/ 1 2 BITAR

300 g hasselnötter
200 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g smör
1 dl kokossocker
6 ekologiska ägg

PEANUT BUTTER FROSTING
1 ½ dl jordnötssmör
2 ½ dl kokossocker
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk vaniljpulver
300 g philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Bigarråer till garnering

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
  3. Hacka chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
  4. Tillsätt kakao, smör och kokossocker och mixa krämigt.
  5. Separera äggen, tillsätt gulorna i smörsmeten och mixa.
  6. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
  7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
  8. Fyll smeten i två smorda teflonformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  9. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.


Peanut Butter Frosting

  1. Vispa jordnötssmör, kokossocker, kakao, vaniljpulver och philadelphiaostkrämigt. Tillsätt kaffet.
  2. Bred frostingen på tårtan och garnera med färska bigarråer.

Taggar  glutenfri jordnötssmör Tårta