Gör ett Moodboard

Att bygga ett hem är som att skapa en välkomponerad måltid. För att du själv och alla inblandade ska se samma bild av era tankar och idéer när ni inreder ett rum eller ett hem är det bra att göra ett moodboard. På så sätt blir arbetet fokuserat och målbilden tydlig för alla. Om projektet sträcker sig över en längre tid finns dessutom moodboardet kvar som en vägledning.

Så här gör du Köp en ”kapakartong” i A3-format för varje rum som ska inredas eller renoveras; det finns hos välsorterade pappershandlare. Börja med att fästa upp en planskiss över rummet i mitten av kartongen. Fäst sedan alla idéer runt om så att bilden av helheten blir tydlig. Använd nålar så att bilderna lätt går att byta ut eller ta bort.

Gå in på detaljnivå med lampor, mattor och tavlor – allt som ger rummet karaktär. Nåla även upp tygprover om du har eller något liknande som förmedlar känslan. Lösa bitar av prover på till exempel golvmaterial, kakel och liknande blir ett komplement på sidan av, så att det blir lätt att se hur allt stämmer ihop. Låt ditt moodboard stå framme när det är klart.

Det är bra att få tid att vänja sig och ta det till sig. Kanske upptäcker du något du saknar eller vill ändra. Om det är flera rum som ska inredas ställer du alla moodboards bredvid varandra så att du får en god blick över hur allt fungerar ihop.


Skapa ett moodboard 
Bild från Leilas inredningsbok Welcome Home

TIPS: Spara på bilder, tygprover och liknande som du gillar även om du inte har planer på att förändra något just nu. Investera i en NCS-skala, den är bra att ha till hands när du letar färger och nyanser. Ha alltid en skissbok i väskan eller fickan där du kan anteckna idéer som kommer upp eller rita av saker som inspirerar dig. Glöminte att fotografera med mobilen!