1 laxsida

  • 1 sida färsk lax
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 20 hela svartpepparkorn
  • 1 knippe dillstjälkar
  1. Putsa bort eventuellt fett från laxen.
  2. Blanda samman strösocker och salt i en skål. Krossa svartpepparkornen lätt i en mortel och blanda med socker och salt.
  3. Lägg laxsidan på en bricka eller plåt. Massera in hela laxen (även skinnsidan) med blandningen och lägg den med skinnsidan nedåt. Bryt dillstjälkarna  i bitar och lägg den ovan på och under laxen.
  4. Plasta in fisken och låt den gravas i kylen i cirka 2 dagar. Häll bort överflödig vätska / gravlaxblandning så att inte laxsidan ligger och simmar i vätska (då blir ytan hård). Vänd och gnid in laxen i lagen 1–2 gånger per dygn.