Denna laxrätt kan man även tillaga i ugn, vilket kanske är att föredra under vinter - halvåret om man inte är av den sort som grillar ute året runt. Då kör man den i 200 grader varmluft till en innertemperatur på 54 grader. Laxen är supergod att servera med grillade citroner. Genom att grilla citronerna får man fram sötman i frukten. Halvera och grilla dem med snittytan nedåt. Jag brukar servera laxen med kokt färsk potatis och aioli.

8 PORTIONER

1,2 kg färsk laxsida (med skinn)

2 msk fänkålsfrön

2 msk rosépepparkorn

1 kruka dragon

1 knippe färsk dill

Skal av 1 citron

Olivolja

Flingsalt

Svartpeppar från kvarn2 små kvistar enris att röka med (till grillen)Serveringsförslag: kokt färsk potatis, dill och yoghurtaioli.

  1. Blötlägg enriskvistarna.
  2. Ringla olivolja över laxsidan och gnid in på bägge sidor, salta och peppra den rosa filésidan. Krossa fänkålsfrön och rosépeppar i en mortel och strö dem över filésidan tillsammans med hackade örter och rivet citronskal. Låt laxsidan stå i minst 15 minuter, gärna 1 timme.
  3. Tänd grillkolen och låt den få en riktigt jämn och fin glöd. Häll kolen längs med sidorna på grillen så att mitten, där laxsidan ska ligga, är helt fri från kol.
  4. Lägg laxen i mitten med skinnsidan nedåt (den ska inte ligga ovan på någon glöd) och lägg enriskvistarna på glöden. Stäng locket och öppna ventilerna. Dela och grilla den skalade citronen.
  5. Låt laxen varmrökas i grillen i cirka 10–15 minuter, tills den är färdig. Den bör inte grillas för länge, då blir den torr. Innertemperaturen ska vara 54 grader.

Taggar  glutenfri laktosfri lax midsommar nötfri supermat