4 PORTIONER

Hönsburgarna:

600 g hönsfärs

3 salladslökar

1 kruka dragon

½ mild röd chili

rivet skal av 1 lime

2 tsk fisksås

flingsalt

svartpeppar från kvarn

en god olivolja

Tillbehör:

isbergssallad

2 bifftomater

mynta och lime till garnering

Cashewmajonnäs:

3 dl cashewnötter

2 msk äppelcidervinäger

1 bit chipotle (1 cm stor bit)

½ dl olivolja

flingsalt

svartpeppar från kvarn

½-1 dl vatten

Picklad Rödlök:

3 dl rödlök

3 dl risvinäger

6 msk agave

3 tsk flingsalt

Sötpotatispommes:

4 medelstora sötpotatis

3 msk majsstärkelse, ex Maizena

olivolja

flingsalt

Hönsburgare:

  1. Skiva salladslöken i tunna skivor, hacka dragon och chili fint och vänd samman med rivet limeskal och färs.
  2. Smaksätt färsen med fisksås, salt och peppar.
  3. Forma färsen till fyra burgare, gnid in dem med lite olivolja och grilla i en rykande het grillpanna.
  4. Lägg burgarna i varsitt skålat salladsblad. Lägg på skivad tomat, bred på lite cashewmajonnäs, lägg på picklad rödlök och toppa med mynta.

Cashewmajonnäs:

  1. Blötlägg cashewnötterna i minst en timme, helst två, för att få en krämig konsistens.
  2. Lägg i alla ingredienser i en mixer/matberedare. Kör till en krämig konsistens och tillsätt mer vatten vid behov.

Picklad rödlök:

  1. Skiva rödlöken på mandolin eller skiva tunt.
  2. Vispa ihop risvinäger, agave och flingsalt.
  3. Häll upp allt på burk.

Sötpotatispommes:

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatisen i stavar, behåll skalet på. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut stavarna. Pudra över majsstärkelse med en sil och blanda ordentligt.
  3. Häll över olivolja och flingsalt efter smak och blanda runt lite, men låt gärna stripsen ligga på ett lager.
  4. Ugnsrosta sötpotatisen i ca 30-40 minuter eller tills de blir krispiga.