Så här gör du din egen pasta

För att baka egen pasta behöver du 5 dl durumvete, 4 ekologiska ägg och en pastamaskin. Degen räcker gott och väl till valfri pasta för 4 personer och om man gör ravioli så räcker det till ca 25-30 stycken. Det blir cirka 6 portioner.

1. Mät upp 5 dl durumvete på ett bakbord och gör en stor grop i mitten.

Gör din egen pasta

2. Knäck 4 ägg i gropen och vispa upp dem med
en gaffel.

Gör din egen pasta

3. Vispa in mjölet i äggen med en gaffel, lite i taget.

Gör din egen pasta

4. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda tills den är slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.

Gör din egen pasta

5. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen innan den kavlas ut.

Gör din egen pasta

6. Dela degen i 4 bitar och kavla ut en i taget. Täck de övriga med plastfilm och lägg dem i kylen.

Gör din egen pasta

7. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar. 

Gör din egen pasta

8. Kavla degen genom maskinens alla nivåer
fram till den tunnaste nivån.

Gör din egen pasta

9. Forma till valfri pasta: spagetti, tagliatelle
eller ravioli.

10. Koka pastan al dente i cirka 3 minuter i välsaltat vatten.

Saknar du idéer för vilken pastarätt du vill göra kan du alltid kika in bland Leilas middagstips, där finns många goda recept på hur du kan göra hela familjen glad eller gästerna om det är så att du ska bjuda över vänner på middag. Bon apetito!