Leilas stektemperaturer

Att tillreda stek är busenkelt och är en perfekt middag för många. Allt man behöver är att gnugga in den med kryddor och sticka in en stektermometer, sedan sköter den sig själv i ugnen. Jag tycker det är godast att äta nötkött medium/rare, kalv och lamm medium/well done och anka medium. Då kommer de olika köttsorterna bäst till sin rätt.

Nötkött

Oxfilé
Rare = 55 grader
Medium = 62 grader
Well done = 68 grader

Entrecôte 
Rare = 58 grader
Medium = 64 grader
Well done = 70 grader

Rostbiff
Rare = 58 grader
Medium = 64 grader
Well done = 70 grader

Kalvstek
Rare = 58 grader
Medium = 62 grader
Well done = 72 grader

Kalventrecôte
Rare = 54 grader
Medium = 58 grader
Well done = 68 grader

Anka

Ankbröst
Rare = 58 grader
Medium = 62 grader
Well done = 68 grader

Fläskkött

Fläskfilé 
Well done = 68 grader

Fläskkarré
Well done = 70 grader

Kotlettrad 
Well done = 68 grader

Skinkstek
Well done = 68 grader

Kyckling

Hel kyckling
Well done = 78-80 grader (intill benet)

Kycklingfilé
Well done = 65 grader

 Kycklinglårfilé
Well done = 65 grader

Lammkött

Lammfilé 
Rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 68 grader

Lammstek
Rare = 58 grader
Medium = 60 grader
Well done = 68 grader

Lammentrecôte
Rare = 56 grader
Medium = 60 grader 
Well done = 68 grader 

Viktigt! Glöm inte att vila köttet efter stekning. Vila det i minst 10 minuter beroende på köttbitens storlek. Detta gör man för att saften skall sätta sig och inte rinna ut vid servering.