Leilas supergoda kanelbullar

Kanelbullens dag 4:e oktober!

Är självklart en mycket trevlig dag!

För de som undrar hur man lyckas med riktigt saftiga bullar så kan jag avslöja att hemligheten heter smör...Det är också viktigt att inte ha för mycket mjöl i degen. Då blir det torra bullar. Hur mycket man ska ha i varierar beroende på vart mjölet är ifrån och hur det är malet... När degen börjar att släppa från kanten av bunken räcker det med mjöl!

Leilas supergoda kanelbullar

  • 18–24 bullar/2 kransar
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11–12 dl vetemjöl special 
  • 300 g mjukt smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 msk malen kanel 
  • Ägg till pensling
  • Pärlsocker till garnering
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka smöret med råsockret och kanel och bred detta på degen.
  7. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.
  9. Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  12. Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.