Leilas tips! Om man blandar ihop smör, strösocker och kanel till en fyllning så får man saftigare kardemummabullar än om man strör kryddor och strösocker direkt på degen, eftersom kryddorna och sockret drar åt sig fukt. Man får extra blanka bullar om man penslar dem med sirap utblandat med vatten efter gräddningen.

18 bullar

1 sats vetedeg, grundrecept

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Fyllning

  1. Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
  2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
  3. Bred över smörkrämen.
  4. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  5. Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
  6. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
  9. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Taggar  Bullar kanel kardemumma sirap