Tänk på att försöka undvika att röra i knäcken för mycket, så att inte sockret kristalliserar sig, och använd enbart rena redskap av metall. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull, och var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.

ca 50 STYCKEN

  • 2 dl muscovadorörsocker
  • 2 dl vispgrädde 
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 msk smör
  • 1 msk lakritspulver 
  1. Blanda muscovadorörsocker, grädde, sirap och vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
  2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård. Koktid cirka 30 minuter.
  3. Tillsätt smör och lakritspulver.
  4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i småformar.
  5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

Taggar  knäck lakrits