Leilas supergoda chokladsemla som är lite mer vuxen i smaken. Mandelmassan är smaksatt med lite rom men man kan även välja romessens, cognac eller någon annan likör (eller inget alls) och lite hackad mörk choklad. Man kan även göra en kärna av Nutella inuti mandelmassan (något för alla chocoholics där ute). En riktigt smaskig variant av den traditionella svenska semlan!

18 semlor

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
  • 300 g mörk kvalitetschoklad 70%

Fyllning

  • 400-500 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8 dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker och kakao

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker
  • Mörk choklad (att blanda i mandelmassan) eller Nutella (att varva med mandelmassan i semlorna)

 1 Sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, grädden, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Hacka chokladen i grova bitar och knåda försiktigt in dem i degen för hand
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Blanda mandelmassa och tillsätt hackad mörk choklad (om du vill).
  8. Fyll semlorna med mandelmassa och eventuellt en kärna av Nutella.
  9. Spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och lite kakao.

Taggar  choklad kakao mandelmassa Nutella semla semlor