Det här italienska brödet är supergott och enkelt och snabbt att göra. Dessutom är det kul att det går att smaksätta på så otroligt många sätt. Perfekt till bjudningen.

2 Focaccia

Grundrecept

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7–8 dl vetemjöl special
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1.Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2.Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4.Sätt ugnen på 225 grader.
5.Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6.Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
7.Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning (se variationer).
8.Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Taggar  Bröd olivolja råg Vetesurdeg