Foto: Magnus Fond

Fläkt och spis

I ställningen över köksön hänger mina våningskakfat, durkslag, korgar, kastruller, silar och allt möjligt jag samlat på mig genom åren. Ställningen har jag låtit en smed tillverka. Fläkten kommer ifrån Ilve och gasspisen som går på gasol från Italienska Smeg.


Foto: Magnus Fond

Skönt häng!

Jag samlar på klassiskt franskt porslin som dessa soppskålar från Pillivuyt. Krokar under hyllorna är också ett smart sätt att hänga de prylar man använder ofta eller tycker är snygga. Krokarna kommer ifrån byggfabriken (som säljer massor av fina prylar och inredning).  Det är lätt att förändra köket med tapet om man är som jag och vill göra om ofta…


Foto: Magnus Fond

Kakel!

Creme färgat kakel från Fired Earth som är satt utan fog. Jag har aldrig varit ett stort ”fan” av fog, tycker nämligen inte att det behövs.  Om man sätter plattorna dikt mot varandra så blir det fullt tillräckligt med fog i springorna. Bänkar av Carerra marmor är tillverkade av Rask stenförädling i Mölnbo.


Foto: Magnus Fond

Näsa på bänken...

Ett öppet hyllplan är ett snyggt avslut på bänken. Med en öppen hylla kan man enkelt förändra köket med de prylar man väljer att ställa där. För att skapa en klassik karaktär på köket har Rask stenförädling gjort en snygg ”näsa” på bänkskivan av carerra marmor.


Foto: Magnus Fond

Vatten...

Den lilla diskhon sitter nära spisen så att det är lätt att fylla upp vatten när det behövs. Jag tycker att växter är viktiga i ett kök för att ge liv till köket. Rosmarinträd och olivträd är mina favoriter på köksbänken. Den gamla vågen har jag fyndat på loppis.


Foto: Magnus Fond

Leilas köksö...

Nu förtiden går det att få självstängande gångjärn på det mest, även gammaldags snickeribyggda kök. Under min köksö ryms massor prylar så den är en grymt praktisk förvaring. Här under har jag all mina kastruller, ugnsformar och stora fat.


Foto: Magnus Fond

Rymd i köket

När jag bygger ett kök finns det ett par saker som är viktigt för mig. Man ska ha gott om avställnings och arbetsytor. Det ska vara nära till vatten från spisen. Jag föredrar att ha öppna hyllplan framför överskåp eftersom jag tycker att man får mer ”rymd” i köket. Dessutom är det skönt att slippa få luckorna i huvudet!


Foto: Magnus Fond

Förvaring

Efter en lång vägg har jag byggt ett serveringskåp där jag förvarar det mesta av mitt porslin. Förebilden var ett gammalt danskt skåp med den taggiga kanten på hyllorna. Jag satte en pärlspont i ryggen på skåpet för att kunna variera det lätt med olika färger. Jag målar helt enkelt bara om sponten och sim-sala-bim har skåpet helt ändrat karaktär utan att hela möbeln behövs målas om.