Leila.se
[ food and books for a sweeter life ]
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Spisen i köket

Spisen i det här köket är en gasspis med varmluftsugn från italienska Smeg. Den är ett resultat av både bra funktion och design.

Den blommiga handduken kommer från Cath Kidston. Den rosa våfflade kökshandduken kommer från Himla och grytvanten från Linum. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rosa snittar

Kortklippa rosor i en liten vas blir en fin detalj i köket. Klipper man rosorna korta så räcker de med några få för att buketten ska se maffig ut.

Jag dukar ofta med låga buketter när jag dukar till något speciellt tillfälle. Alla mina dukningstips hittar ni här!


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tegelgolv lyfter köket

Ett rustikt tegelgolv är otroligt snyggt i ett kök. I det här köket ligger ett tegelgolv, satt i fiskbensmönster. Det gör en rustik och härlig stenhus-i-Provence-känsla. Visst blir det lite fläckar på golvet om man tappar saler på det, men det hör till charmen.

I Sverige bör man gärna ha värmeslingor om man lägger ett tegelgolv. Det är ju, som bekant, inte lika varmt här som i södra Frankrike.

Det stora bakbordet i mitten av köket är ett verkligt fynd från Jensen och Nyberg. Underredet i supertungt och gediget gjutjärn gör att det står stadigt. Häng textilier framför öppna hyllplan istället för dörrar – lätt att förnya och förändra! 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Öppen lösning i köket

Välj porslin och glas i en harmonisk färgskala. Öppna hyllor ger rymd och gör att du lätt kan ändra om i köket genom att byta ut prylar. Skylten bakom hyllan är hemgjord. För att få en gammal känsla har den målats i flera lager som slipats ner mellan varven.

I Sverige är vi duktiga på att renovera, och det kan ju vara bra. Men på kontinenten renoverar man inte lika ofta. Där får saker åldras med värdighet; färgen får flagna och stengolven får fläckas. Det finns patina på allt. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Carrara-marmor på bänken

Köksbänk av vit carrara-marmor fortsätter upp på väggen och ger bra vattenskydd samtidigt som den är snygg.  Sten är bra när man blaskar med vatten!

Naturliga material är klassiska och tidlösa. Marmor är ganska känsligt för framför allt sura vätskor som fräter fläckar på ytan, så man måste vara försiktig. Köksbänken är måttbeställd på www.rasksten.se.

Ställ olivolja, vinäger och kryddor i en fin korg direkt på bänken. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Det blåvita kaklet

Det blåvita kaklet är stenplattor från Nacka Byggnadsvård uppklistrade på en masonitskiva. Har man en enkel, neutral bas är det lätt att förändra hela kökets känsla genom att ändra på detaljer.

Det crémfärgade fatet är från Rosanna’s kitchen, köpt på Selfridge’s i London. Den vackra glaskupan kommer från House doctor. Redskapen i bakgrunden är köpte på loppis. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gamla burkar på en hylla

Knepet för att få det fint är att använda samma färgnyans. Alla burkarna, förutom de vita med toppiga lock, är loppisfynd.

Det är de kärleksfullt valda prylarna som ger liv åt köket. Det är blandningen av gammalt och nytt som skapar den personliga stilen. Om det bara är nya prylar blir det lätt lite trist, och är det bara gammalt blir det för mycket, tycker jag. Jag hittar mina vackra saker (och burkar) både i Sverige och utomlands under mina resor.


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Hallonrosa detaljer

Den snygga hallonrosa burken är köpt på second hand och används som mjölburk.

Den klassiska köksassistenten Kitchen Aid finns i många olika färger och varianter. Hittas i välsorterade köksbutiker och på nätet. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Barbie i köket

Det Barbie-rosa kylskåpet i retrodesign är av det italienska märket Smeg. Burkarna som står ovanpå är några av alla loppisfynd som jag gjort.

Glasburkar med kakor och annat fint får gärna stå framme i mitt kök. Det är vackert och ger en mer levande miljö. Jag har också en förkärlek för gamla brödkavlar och gjutjärnspannor, saker som har en själ och en historia att berätta. 

Planschen bakom kylskåpet ger en skön brasserie-känsla i köket. Man kan fynda planscher med olika motiv på www.ebay.com