Det här är Leilas recept på klassiska lussekatter.Leilas tips: Receptet ger riktigt saftiga lussekatter och Leila bakar med vetemjöl special för att få ett riktigt luftig saffransbröd.

24-32 Lussekatter

  • 200 g smör 
  • 2 kuvert (1 g) saffran 
  • 5 dl mjölk (3 %) 
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 pkt (50 g) jäst 
  • 2 ekologiska ägg 
  • 2 dl strösocker 
  • 1 krm salt
  • 16-17 dl vetemjöl special


1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
  6. Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  8. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
  9. Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.