Leilas macarons eller makroner som är det svenska namnet på det här fina lilla bakverket. Macarons är en blandning av biskvier och maränger och blir helt underbara och fantastiskt snygga! En macaron ska vara seg i konsistensen. När man gör macarons ska man inte använda sig av bakplåtspapper utan man måste ha en silipat (silikonmatta) då den gör att fukten håller sig kvar och de får den där mjuka kärnan inuti och lite hårdare yta. Låt dom även stå framme i 30 minuter innan du gräddar för annars spricker dom. Foto: Leila Lindholm

25 macarons

Mandelkakor

  • 3-4 ekologiska äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 125 g skållad och malen sötmandel
  • 4 dl florsocker
  • 2 tsk kakao

Smörkräm

  • 100 g mjukt smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ekologisk äggula
  • 2 msk hallonsylt
  • Några droppar valfri karamellfärg

Mandelkakor

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
  3. Blanda försiktigt ner mandel, florsocker och kakao.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  7. Dra bort kakorna från pappret direkt och låt kallna.

Smörkräm

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggula och hallonsylt.
  3. Färga eventuellt med karamellfärg.
  4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 macarons. Lägg resten över som lock.

Taggar  choklad hallon Macarons smörkräm sötmandel