Leila.se
[ food and books for a sweeter life ]

En ide är att använda dina pepparkakor som dekoration till dukningen!

2 stora rullar pepparkaksdeg

  • 400 g rumstempererat (mjukt) smör
  • 550 g strösocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1,25 dl vatten
  • 10 g (3 tsk) mald kanel
  • 2,5 g (1 tsk) mald nejlika
  • 2,5 g (1 tsk) mald ingefära
  • ¼ dl citronsaft
  • 20 g (3 tsk) bikarbonat
  • 1,3 kg vetemjöl

  1. Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap.
  2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen.
  3. Tillsätt citronsaft.
  4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
  5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
  6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
  8. Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar (eller på smörat bakplåtspapper).