Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.

Tvinna byxbenen... Tvinna byxbenen...

...och snurra ihop till en knut. ...och snurra ihop till en knut.

Lägg på en plåt med ändarna nedåt (under knuten). Pensla dem med ägg blandat med lite mjölk. Lägg på en plåt med ändarna nedåt (under knuten). Pensla dem med ägg blandat med lite mjölk.

De färdiga bullarna penslar jag sedan med sirap blandat med lite vatten och strör över strösocker blandat med mortlad kardemumma... De färdiga bullarna penslar jag sedan med sirap blandat med lite vatten och strör över strösocker blandat med mortlad kardemumma...

Magiska bullar!

Igår tror jag att jag bakade godaste bullarna någonsin... Ibland är det bra att man inte har alla ingredienser hemma och blir tvingad till att exprimentera. Igår var det en sådan dag och det ledde till grymt saftiga bullar! Jag brukar kanske inte direkt baka torra bullar men dessa blev något utöver det vanliga. Jag tror att knepet var att jag bytte ut en del av smöret och mjölken mot grädde eftersom jag inte hade smör så att det räckte. Tips! Viktigt att tänka på att att alltid använda färskt vetemjöl och jag bakar mina bullar på vetemjöl special eftersom det är bättre anpassat för bröd med extra gluten (vilket ger bättre struktur i bullarna). Ska dock inte användas till kakor! Viktigt är också att inte ha för mycket mjöl i degen, när jag bakar mina bullar gör jag det i maskin och då kan man kanske behöva lite mer mjöl än om man bakar för hand (bra att veta) men tumregeln är att degen ska vara ganska så vek (lös) innan första jäsningen och det bästa är att knåda den länge, 20 minuter i maskin så att man arbetar ut glutenet i mjölet ordenligt för att få ett elastiskt bröd. Bakar man för hand är det bara att knåda så mycket men orkar men degen ska fortfarande vara lös...

På bilderna ser ni hur man gör knutar. Tryck ut degen till ett avlångt ark. Bred på rikligt med bredgott istället för smör (gårdagens upptäckt i brist på vanligt smör... ett stalltips från mig), råsocker, kanel och från från färsk färskvaniljstång. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med ändarna nedåt (under knuten).

Här kommer mitt nya bullrecept!!

Supergoda kanelknutar

Cirka 18 bullar

 • 1 msk kardemummakärnor
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl vispgrädde
 • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1/2 tsk salt
 • 100 g mjukt smör
 • 1 ekologiskt ägg
 • Cirka 11 dl vetemjöl special
 • 200 g mjukt smör (bredgott)
 • 1 dl råsocker
 • 1-2 msk kanel
 • Ägg till pensling
 • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
 • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
 1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
 2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
 3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
 4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
 5. Sätt ugnen på 200 grader.
 6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
 7. Bred smöret på degen och strö över råsocker - blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
 8. Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
 9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
 10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
 11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
 12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 13. Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.