Mascarpone är en gräddig och krämig italiensk dessertost. Man hittar den i de flesta matbutiker nuförtiden. Den här cheesecaken är fantastiskt god och enkel att göra. Extra snygg blir den om man gör den i en räfflad form men den kan göras i alla formar med löstagbar kant. Man kan byta ut fikonen mot en annan frukt eller färska bär om det inte är säsong för fikon.

1 Cheesecake

Kexbotten

  • 200 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 125 g smör

Fyllning

  • 500 g mascarponeost
  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl majsstärkelse (maizena)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 färsk vaniljstång
  • Skal av 1 limefrukt
  • 3 ekologiska ägg

 

Topping

  • 4 dl crème fraiche 34%
  • 12 färska fikon eller bär till garnering
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa digestivekexen och pepparkakorna fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut smulblandningen till botten och kant i en räfflad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Vispa mascarponeosten och kesellan krämigt i en skål.
  7. Rör i strösocker, majsstärkelse, vispgrädde, fröna ur vaniljstången och rivet limeskal.
  8. Rör ner två ägg. Separera det tredje äggets gula från vitan och rör endast ner gulan i smeten.
  9. Häll smeten över kexbotten och grädda kakan gyllene i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
  10. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
  11. Låt kakan svalna och kyl tills den blir kylskåpskall.
  12. Vispa crème fraiche riktigt pösigt med en elvisp (precis som vispgrädde). Bred den över den kalla kakan och garnera med färska fikon eller bär.

Taggar  Cheesecake digistivekex fikon lime mascarpone pepparkakor vanilj