16 Falafelbollar

Morotsfalafel:

2 dl kokt (röd) quinoa, al dente

2,5 dl kokta kikärtor

1-2 rårivna morötter

3 msk hackad persilja

1 klyfta vitlök, riven

150 g (1pkt) fetaost

1 tsk spiskummin

svartpeppar från kvarn

kallpressad sesamolja till stekning

pitabröd

salladsblad

mynta

rökt paprikapulver

Äppeltsatsiki:

3 dl grekisk yoghurt

1 knippe rädisor

1 äpple

1 gurka eller 4 minigurkor

1/4 klyfta vitlök, riven

1 msk kumminfrön

en nypa flingsalt

svartpeppar från kvarn

Morotsfalafel i pitabröd:

  1. Mosa kikärtorna med en gaffel och blanda med quinoa, smulad fetaost, spiskummin och svartpeppar.
  2. Blanda samman med råriven morot, persilja och vitlök. Blandningen ska vara lite smetig och hålla ihop.
  3. Rulla till lite större köttbullar och stek i rikligt med olja eller fritera dem i en kastrull, ca en minut. De ska vara krispiga utanpå och saftiga inuti.
  4. Lägg i salladsblad, falafel, tzatziki i pitabröden, toppa med mynta och pudra över lite rökt paprikapulver.

Äppeltsatsiki:

  1. Strimla rädisa och äpple fint.
  2. Skär minigurkorna i skivor eller riv vanlig gurka, salta den och låt den rinna av lite i ett durkslag.
  3. Blanda yoghurt med riven vitlök och smaksätt med lite salt och svartpeppar.
  4. Rosta kumminfröna i en torr kastrull med lite flingsalt.
  5. Vänd samman yoghurt, gurka, rädisa, äpple och rostade kumminfrön.