Något gott till kaffet?

Ska du bjuda på något gott så är Leilas underbara Toscakaka en given succé!

Leilas Toscakaka
1 kaka

  • 2 ekologiska ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 75 g smör
  • ¾ dl vispgrädde
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i vispgrädden, rör ner det i äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smörj och bröa en springform (en rund kakform med avtagbar kant).
  6. Fyll den med smet och sätt in kakan i ugnen.
  7. Gör genast toscasmeten (se recept nedan).

Toscasmet

  • 25 g smör
  • ½ dl ljus sirap
  • ¾ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 påse (50 g) flagad mandel
  • 1 1/2 dl blandade frön (solrosfrön, vallmo, pumpa)
  1. Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker i en kastrull och koka samman i 5 minuter. Tillsätt flagad mandel och frön och låt koka upp.
  2. Häll toscan över kakan efter 25 minuter och grädda den i ytterligare 10 minuter.