Detta är ett recept som jag fått av Olle, en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg (men svartpeppar har jag adderat själv). De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider.

2 stora rullar pepparkaksdeg

  • 400 g rumstempererat (mjukt) smör 
  • 550 g strösocker 
  • 3 dl ljus sirap 
  • 1 ¼ dl vispgrädde 
  • 1 ¼ dl vatten 
  • 3 tsk malen kanel 
  • 1 tsk malen kryddnejlika 
  • 2 tsk malen ingefära 
  • 1/2 tsk svartpeppar från kvarn 
  • ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron) 
  • 3 tsk bikarbonat 
  • 1 360 g (21 dl) vetemjöl 
  • smält smör till pensling av bakplåtspapperet
  1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
  2. Koka upp grädde och vatten med kryddorna. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften. 
  3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. 
  4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. 
  6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord. 
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna. 
  8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) och låt dem svalna på plåten.

Taggar  pepparkakor sweetchristmas