Det här är ett recept på en underbar Italiensk klassisk kaka från Sienna. Panforte är en mycket hållbar kaka som kan ligga i kylen upp till 1 ½ månad. Jag avnjuter den till en kopp espresso.

2 runda kakor

  • 3 dl sötmandel
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl skalade pistagenötter
  • 300 g/5 dl torkad frukt frukt i bitar (dadlar, russin, tranbär)
  • 6 torkade och hackade fikon
  • Skal av 2 apelsiner
  • 1 ½ dl kakao
  • ¼ tsk malen nejlika
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • ¾ dl vetemjöl
  • 1 ¼ dl honung
  • 2 ¼ dl strösocker
  • 2 msk Grand marnier
  • Bakplåtspapper och fint inslagspapper

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta mandlar, valnötter och pistagenötter gyllene i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Grovhacka dem.
  3. Hacka dadlar och fikon och blanda nötter, frukt, rivet apelsinskal, kakao, nejlika, kanel och vetemjöl i en skål.
  4. Koka honung och strösocker under omrörning i en kastrull under cirka 5 minuter. Tag av från värmen och blanda i Grand marnier.
  5. Häll genast honungssockret över fruktblandningen och blanda ihop till en deg.
  6. Forma den sega degen till 2 runda kakor, 2 ½ cm höga mellan två ark bakplåtspapper.
  7. Slå in kakorna i fina inslagspapper.

Taggar  apelsin fikon Kaka kanel nejlika pistage sötmandel valnöt