4 STORA PIZZOR

Pizzadeg:

15 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

2 tsk strösocker

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

1 dl durumvete

5 1/2–6 dl Tipo 00 (alt. vetemjöl special)

Fyllning:

1 burk (á 250 g) ricottaost

100 g parmesanost

400 g portabellosvamp eller Karl Johansvamp

2 klyftor vitlök

50 g pinjenötter

2 msk färsk citrontimjan (de som växer på hård kvist)

1-2 msk vit tryffelolja

flingsalt

svartpeppar från kvarn

1 ägg

Pizzadeg:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
  2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 30-45 minuter.
  4. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
  5. Smaksätt med fyllning, se recept.

Pizza Bianca:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Gör pizzadeg enligt grundreceptet.
  3. Kavla ut degen tunt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper (detta för att det annars är väldigt svårt att flytta pizzan).
  4. Bred på ett lager ricottaost, riv över parmesanost och lägg på skivad tunt skivad svamp.
  5. Knäck ett ägg i mitten av pizzan.
  6. Skiva vitlöken tunt. Strö vitlök, pinjenötter och plockade timjanblad över pizzan (men lämna ägget fritt). Ringla över lite tryffelolja och krydda med salt och peppar.
  7. Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.