4 PORTIONER

400 g färsk tonfisk
2 tsk sesamolja
2 msk soja
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vita sesamfrön
1 salladslök 

Sushiris:
Japanskt ris eller sushiris
1 dl risvinäger
½ dl socker
1 tsk salt 

Papaya & mangosalsa:
1 mango
1 papaya
1 burk svarta bönor
1 gurka
3 salladslökar, det gröna
flingsalt
1 salladslök
½ kruka koriander
½ mild röd chili
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk honung
saft av 2 lime
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar 

Topping:
1 bit rödkål
½ kruka koriander

  1. Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och vatten. Låt svalna.
  3. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan.
  4. Blanda och smaksätt riset med socker och vinägerblandningen i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  5. Skala och tärna mango och papaya. Kärna ur gurkan och skär i tärningar.
  6. Lägg mango, papaya, gurka, svarta bönor, skivad salladslök (den gröna delen), hackad koriander, finhackad chili och riven vitlök i en skål. Smaksätt med honung, limesaft, olivolja och salt och peppar. Blanda om försiktigt.
  7. Riv en bit rödkål på mandolin eller hyvla med en osthyvel.
  8. Skär tonfisken i stora tärningar och blanda med sesamolja, soja, svarta och vita sesamfrön, och salladslök i en skål.
  9. Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela tonfisk och mangosalsa ovanpå. Toppa med rödkål och koriander.