Gör ett Moodboard

Att bygga ett hem är som att skapa en välkomponerad måltid. För att du själv och alla inblandade ska se samma bild av era tankar och idéer när ni inreder ett rum eller ett hem är det bra att göra ett moodboard. På så sätt blir arbetet fokuserat och målbilden tydlig för alla. Om projektet sträcker sig över en längre tid finns dessutom moodboardet kvar som en vägledning.

Så här gör du Köp en ”kapakartong” i A3-format för varje rum som ska inredas eller renoveras; det finns hos välsorterade pappershandlare. Börja med att fästa upp en planskiss över rummet i mitten av kartongen. Fäst sedan alla idéer runt om så att bilden av helheten blir tydlig. Använd nålar så att bilderna lätt går att byta ut eller ta bort.

Gå in på detaljnivå med lampor, mattor och tavlor – allt som ger rummet karaktär. Nåla även upp tygprover om du har eller något liknande som förmedlar känslan. Lösa bitar av prover på till exempel golvmaterial, kakel och liknande blir ett komplement på sidan av, så att det blir lätt att se hur allt stämmer ihop. Låt ditt moodboard stå framme när det är klart.

Det är bra att få tid att vänja sig och ta det till sig. Kanske upptäcker du något du saknar eller vill ändra. Om det är flera rum som ska inredas ställer du alla moodboards bredvid varandra så att du får en god blick över hur allt fungerar ihop.


Skapa ett moodboard 
Bild från Leilas inredningsbok Welcome Home

TIPS: Spara på bilder, tygprover och liknande som du gillar även om du inte har planer på att förändra något just nu. Investera i en NCS-skala, den är bra att ha till hands när du letar färger och nyanser. Ha alltid en skissbok i väskan eller fickan där du kan anteckna idéer som kommer upp eller rita av saker som inspirerar dig. Glöminte att fotografera med mobilen!


Bädda rätt

Det ska vara inbjudande att krypa ner i sängen. Här kommer ett tips på hur du kan bädda för att få till en lyxig känsla.

Investera i två uppsättningar sänglinne av bra kvalitet. Torktumla aldrig sänglinne. Låt det istället hänga och lufttorka och stryk det medan det fortfarande är lite fuktigt; det ger nästan samma känsla som att mangla linnet.

Många kuddar gör det lyxigt. Börja med en större kudde (en ”läskudde”, 65 x 65 centimeter) längst bak och sedan två vanliga standardkuddar framför. Ett gemensamt täcke är betydligt snyggare än två separata – om man kan samsas. En filt eller ett så kallat bedspread istället för ett överkast är en fin detalj, skön att svepa om sig om man bara vill ligga ovanpå och vila.


Konsten att hänga tavlor

Det mest klassiska är att hänga tavlorna en och en eller i lodräta eller vågräta rader. Men det finns många sätt att presentera sina tavlor på. Kanske behöver de inte ens hänga på en vägg. Ibland kan det vara fint om de står direkt på golvet eller bara lutade mot väggen på en hylla. Lita till din känsla och intuition; det blir sällan fel.

Det mest klassiska är att hänga tavlorna en och en eller i lodräta eller vågräta rader. Men det finns många sätt att presentera sina tavlor på. Kanske behöver de inte ens hänga på en vägg. Ibland kan det vara fint om de står direkt på golvet eller bara lutade mot väggen på en hylla. Lita till din känsla och intuition; det blir sällan fel.

Solitärer. Vissa motiv gör sig helt enkelt bäst som solitärer. Det viktiga är att tänka på att de hamnar i bra höjd för alla åskådare. Rätt höjd varierar förstås beroende på bland annat takhöjden. En tumregel är att utgå från en person av medellängd och hänga tavlan så att blicken faller något över tavlans mittpunkt.

Några i grupp. Ibland är det effektfullt att placera ett par, tre tavlor i grupp. Mitt på en vägg blir det finast med en stående form, medan det till exempel ovanför en dörröppning kan vara fint med en liggande. Det är också effektfullt att hänga tavlor i en trappa och följa trappstegens form. Det binder ihop våningsplanen på ett trevligt sätt.

Skapa en tavelvägg. Det finns inga givna regler när du komponerar en tavelvägg – möjligheterna är oändliga. Ett säkert kort, som ger ett lugnt och behagligt intryck, är att använda enhetliga motiv i samma typ och storlek på ram, symmetriskt placerade. Asymmetrisk placering, med samma typ av motiv men i olika ramstorlekar, skapar mer spänning. I rum som en matsal eller en entré kan det vara fint att göra en tavelvägg där allt – fotografier, målningar, skyltar och andra prylar – blandas. Ett bra sätt att se hur många tavlor som behövs eller hur ett visst antal får plats är att använda vanligt brunt omslagspapper och klippa ut ark i samma storlek som tavlorna. Prova dig fram för att hitta den form som passar dina tavlor och rummet genom att fästa upp arken försiktigt med knappnålar på väggen. Lita till ditt ögonmått! Det är i första hand det, och inte tumstocken, som avgör var tavlan ska sitta. Använd häftmassa för att fixera tavlan i underkant, så att den hänger kvar på plats när du dammar.


Leksaksförvaring - Låda på hjul

Det här behöver du:
En gammal träback
Fyra hjul
Färg till back + text
Pensel
Bokstavsschabloner i metall
En pensel med hård borst
Ca 1,5 m tyg på 150 cm bredd
En snodd eller ett band, ca 2,2 m långt

Gör så här:
1. Måla träbacken i favoritfärgen, låt torka och skruva sedan på hjulen.
2. Bestäm vad det ska stå på och stöppla på färgen genom att trycka försiktigt med en pensel med hård borst, så att färgen inte flyter ut i schablonen.

Sy ett foder till backen:
1. Klipp till tyget enligt skissen. Mät upp botten av lådan, och höjden, lägg till ca 10 cm + cirka 4 cm i sömsmån.
2. Vändsy ihop kortsidorna med långsidor och botten genom att först sy ihop delarna med avigsidorna mot varandra och minimalt med sömsmån. Vänd därefter, pressa sömmen och sy ytterligare en söm med rätsidorna mot varandra så blir det fint från båda håll.
3. Klipp ut en liten halvcirkel mitt på ena långsidan och fålla den. Vik och pressa ner 4 cm för en kanal, vik in 1 cm sömsmån och sy kanalen. Trä i en snodd eller ett band.

Låda på hjul


Tapetsera

Det är enklare än du tror, om du följer våra nio steg. Hyr ett riktigt tapetserarbord hos en färghandlare och se till att ha bra verktyg, såsom en vass skalpell och en stållinjal.

1. Beräkna antalet våder (tapetlängder) per vägg genom att dela väggbredden med vådbredden och avrunda uppåt.
Summera därefter antalet våder på alla väggar.
Räkna ut hur många våder du garanterat får ut per rulle genom att dela rullens längd med höjden du ska tapetsera, summerat med mönsterrapporten som alltid står angiven på rullen. Avrunda nedåt.
Tänk på att det är mycket enklare att hänga en randig tapet än en med mönsterrapport.
2. Loda först för att se att väggen är rak. Är väggen sned får du loda tapetvåden rakt.
3. Skär till alla våder på en gång.
4. Använd en vass kniv och en stållinjal.
5. Stryk tapetklister på en våd i taget. Se till att det kommer klister ända ut i kanterna.
6. Vik ihop ändarna mot mitten.
7. Stryk med en borste över så att klistret fördelas maximalt. Låt tapetvåden vila en stund.
8. Häng sedan tapeten uppifrån och ner. Använd en borste att stryka ut tapeten med.
9. Rolla gärna på skarvarna så att de fäster ordentligt. Skär rent kanten nedtill när våden har torkat så den inte går sönder.

Tapetsera

Viktigt att tänka på: Väggen ska vara slät och hård. Riv bort gamla tapeter, spackla skruvhål och skarvar. Slipa så att ytan blir riktigt slät, tänk på att underlaget syns genom tapeten!

Lär dig mer och inspireras i Leilas inredningsbok Welcome Home!


Här kan man mysa, leka och sova!

Bygg en mysig sängkoja

Här kommer ett tips på hur du kan bygga en mysig sängkoja av en juniorsäng.

Du behöver en flagga eller en egen konstruktion att fästa på väggen till tältet, tyg till tält och sängkjol samt kardborreband och verktyg.

1. Börja med att sy sängkjolen: Mät upp två kortsidor och en långsida, lägg till ca 10 cm på varje kortsida som går in bakom sängen och ca 6 cm runt om för fåll och sömsmån. Lägg även till 40 cm tyg per ”motveck” – två i hörnen och ett mitt fram på sängkjolen. Fålla tyget runt om. Mät ut och nåla motvecken. Sy därefter fast kardborrebandet. 

2. Sy sedan tältet: Mät upp hur långt tältet ska vara. Sy ihop övertyg och foder med rätsidorna mot varandra och vänd. Sy därefter ihop längderna ca 6 cm ner så det bildas ett ”rynkhuvud” när du hänger upp tältet.

3. Låt en smed tillverka flaggan och konstruktionen som håller upp tältet över sängen.

Montera kardborreband

4. Montera kardborreband med en häftpistol runt sängen där sängkjolen ska hänga.

Fäst sängkjolen

5. Sedan sätter du fast sängkjolen, som också försetts med kardborreband.

Montera upp flaggan

6. Montera sedan upp flaggan i passande höjd och häng upp tältet - klart!