Konsten att hänga tavlor

Det mest klassiska är att hänga tavlorna en och en eller i lodräta eller vågräta rader. Men det finns många sätt att presentera sina tavlor på. Kanske behöver de inte ens hänga på en vägg. Ibland kan det vara fint om de står direkt på golvet eller bara lutade mot väggen på en hylla. Lita till din känsla och intuition; det blir sällan fel.

Det mest klassiska är att hänga tavlorna en och en eller i lodräta eller vågräta rader. Men det finns många sätt att presentera sina tavlor på. Kanske behöver de inte ens hänga på en vägg. Ibland kan det vara fint om de står direkt på golvet eller bara lutade mot väggen på en hylla. Lita till din känsla och intuition; det blir sällan fel.

Solitärer. Vissa motiv gör sig helt enkelt bäst som solitärer. Det viktiga är att tänka på att de hamnar i bra höjd för alla åskådare. Rätt höjd varierar förstås beroende på bland annat takhöjden. En tumregel är att utgå från en person av medellängd och hänga tavlan så att blicken faller något över tavlans mittpunkt.

Några i grupp. Ibland är det effektfullt att placera ett par, tre tavlor i grupp. Mitt på en vägg blir det finast med en stående form, medan det till exempel ovanför en dörröppning kan vara fint med en liggande. Det är också effektfullt att hänga tavlor i en trappa och följa trappstegens form. Det binder ihop våningsplanen på ett trevligt sätt.

Skapa en tavelvägg. Det finns inga givna regler när du komponerar en tavelvägg – möjligheterna är oändliga. Ett säkert kort, som ger ett lugnt och behagligt intryck, är att använda enhetliga motiv i samma typ och storlek på ram, symmetriskt placerade. Asymmetrisk placering, med samma typ av motiv men i olika ramstorlekar, skapar mer spänning. I rum som en matsal eller en entré kan det vara fint att göra en tavelvägg där allt – fotografier, målningar, skyltar och andra prylar – blandas. Ett bra sätt att se hur många tavlor som behövs eller hur ett visst antal får plats är att använda vanligt brunt omslagspapper och klippa ut ark i samma storlek som tavlorna. Prova dig fram för att hitta den form som passar dina tavlor och rummet genom att fästa upp arken försiktigt med knappnålar på väggen. Lita till ditt ögonmått! Det är i första hand det, och inte tumstocken, som avgör var tavlan ska sitta. Använd häftmassa för att fixera tavlan i underkant, så att den hänger kvar på plats när du dammar.


Leksaksförvaring - Låda på hjul

Det här behöver du:
En gammal träback
Fyra hjul
Färg till back + text
Pensel
Bokstavsschabloner i metall
En pensel med hård borst
Ca 1,5 m tyg på 150 cm bredd
En snodd eller ett band, ca 2,2 m långt

Gör så här:
1. Måla träbacken i favoritfärgen, låt torka och skruva sedan på hjulen.
2. Bestäm vad det ska stå på och stöppla på färgen genom att trycka försiktigt med en pensel med hård borst, så att färgen inte flyter ut i schablonen.

Sy ett foder till backen:
1. Klipp till tyget enligt skissen. Mät upp botten av lådan, och höjden, lägg till ca 10 cm + cirka 4 cm i sömsmån.
2. Vändsy ihop kortsidorna med långsidor och botten genom att först sy ihop delarna med avigsidorna mot varandra och minimalt med sömsmån. Vänd därefter, pressa sömmen och sy ytterligare en söm med rätsidorna mot varandra så blir det fint från båda håll.
3. Klipp ut en liten halvcirkel mitt på ena långsidan och fålla den. Vik och pressa ner 4 cm för en kanal, vik in 1 cm sömsmån och sy kanalen. Trä i en snodd eller ett band.

Låda på hjul


Tapetsera

Det är enklare än du tror, om du följer våra nio steg. Hyr ett riktigt tapetserarbord hos en färghandlare och se till att ha bra verktyg, såsom en vass skalpell och en stållinjal.

1. Beräkna antalet våder (tapetlängder) per vägg genom att dela väggbredden med vådbredden och avrunda uppåt.
Summera därefter antalet våder på alla väggar.
Räkna ut hur många våder du garanterat får ut per rulle genom att dela rullens längd med höjden du ska tapetsera, summerat med mönsterrapporten som alltid står angiven på rullen. Avrunda nedåt.
Tänk på att det är mycket enklare att hänga en randig tapet än en med mönsterrapport.
2. Loda först för att se att väggen är rak. Är väggen sned får du loda tapetvåden rakt.
3. Skär till alla våder på en gång.
4. Använd en vass kniv och en stållinjal.
5. Stryk tapetklister på en våd i taget. Se till att det kommer klister ända ut i kanterna.
6. Vik ihop ändarna mot mitten.
7. Stryk med en borste över så att klistret fördelas maximalt. Låt tapetvåden vila en stund.
8. Häng sedan tapeten uppifrån och ner. Använd en borste att stryka ut tapeten med.
9. Rolla gärna på skarvarna så att de fäster ordentligt. Skär rent kanten nedtill när våden har torkat så den inte går sönder.

Tapetsera

Viktigt att tänka på: Väggen ska vara slät och hård. Riv bort gamla tapeter, spackla skruvhål och skarvar. Slipa så att ytan blir riktigt slät, tänk på att underlaget syns genom tapeten!

Lär dig mer och inspireras i Leilas inredningsbok Welcome Home!


Här kan man mysa, leka och sova!

Bygg en mysig sängkoja

Här kommer ett tips på hur du kan bygga en mysig sängkoja av en juniorsäng.

Du behöver en flagga eller en egen konstruktion att fästa på väggen till tältet, tyg till tält och sängkjol samt kardborreband och verktyg.

1. Börja med att sy sängkjolen: Mät upp två kortsidor och en långsida, lägg till ca 10 cm på varje kortsida som går in bakom sängen och ca 6 cm runt om för fåll och sömsmån. Lägg även till 40 cm tyg per ”motveck” – två i hörnen och ett mitt fram på sängkjolen. Fålla tyget runt om. Mät ut och nåla motvecken. Sy därefter fast kardborrebandet. 

2. Sy sedan tältet: Mät upp hur långt tältet ska vara. Sy ihop övertyg och foder med rätsidorna mot varandra och vänd. Sy därefter ihop längderna ca 6 cm ner så det bildas ett ”rynkhuvud” när du hänger upp tältet.

3. Låt en smed tillverka flaggan och konstruktionen som håller upp tältet över sängen.

Montera kardborreband

4. Montera kardborreband med en häftpistol runt sängen där sängkjolen ska hänga.

Fäst sängkjolen

5. Sedan sätter du fast sängkjolen, som också försetts med kardborreband.

Montera upp flaggan

6. Montera sedan upp flaggan i passande höjd och häng upp tältet - klart!


Foto: leila.se

Istället för fiskdamm

Vill du testa på något annorlunda och roligt till barnkalaset? Det går snabbt att fixa med enkla hjälpmedel.

Gör egna strutar av serietidningspapper och fyll dem med godsaker till kalaset. Allt du behöver är en serietidning, tejp och cellofanpåsar. Du river ut ett papper serietidningen och rullar det till en strut på diagonalen, fäst ihop struten med tejp. Här har jag fyllt den med underbara karamellpopcorn. Men glöm inte att lägga popcornen i en cellofanpåse först!

En rolig och annorlunda idé till kalaset. 


Foto: leila.se

Perfekt ge-bort-present!

Att ge bort ätliga presenter man är bjuden hem till vänner, är alltid populärt.

Här har jag tagit de torra råvarorna från receptet till mina chocolate chip cookies och hällt ner i fina skikt i en glasburk. Men för att det ska fylla en burk av lite större modell så har jag fyrdubblat mitt recept. Sedan har jag även lagt ner lite torkade tranbär i burken, cirka 2 dl. Men det går såklart att byta ut mot andra torkade bär, eller strunta i helt. 

När ingredienserna är i burken så skriver du bara en etikett med information om vad som behöver tillsättas till receptet och hur länge kakorna ska gräddas. På baksidan av etiketten har jag skrivit: 4 ägg, 500 gram smör, 175 grader i 10 minuter. 

Etiketten trär du genom ett snyggt snöre som du sedan knyter runt burken.

Klart! Nu har du en superhärlig present att ge bort.


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pimpa flaskan!

Med snyggare behållare blir det roligare att ha diskmedel framme på köksbänken.

Diskmedelflaskor brukar i regel inte vara så snygga att ha framme i köket. Det blir betydligt snyggare om man häller upp de i en överbliven, snygg pumptvålsflaska. Då gör det ingenting att man låter diskmedlet stå framme...

Den här flaskan är en överbliven pumpflaska från Savon de Marseille. 


Foto: leila.se

Inbjudningskort till kalaset

Gör ett annorlunda inbjudningskort till barnkalaset med ett flaggspel på.

Allt du behöver är dubbelvikta kort, snyggt snöre och lite tygstuvar. Klipp till stuvarna i romber, vik dem och limma fast dem över snöret. Gör två hål i kortets överkant, både på framsidan och inuti. Trä tråden med flaggspelet genom hålen och knyt en knut på baksidan. Om man vill kan man även göra flaggspelet dubbelsidigt, det vill säga att man knyter fast ett annat flaggspel på kortets baksida så att flaggspelet sträcker sig över hela kortet. 


Foto: leila.se

Cupcakeblomma på paketet

Har du slut på snöret till paketet eller, som jag, är vansinnigt förtjust i cupcakes? Gör fina cupcakesblommor på presenterna i år.

Man kan göra en superfin blomdekoration till paketet av cupcakesformar. Man vänder formarna ut och in, sedan lägger man den största formen i botten och fortsätt sedan att fylla på med mindre formar. Till slut har det fått formen av en blomma. Man sätter ihop dem med varandra med hjälp av dubbelhäftande tejp. 


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gör ditt eget flaggspel!

Ett flaggspel funkar överallt där man vill skapa en lekfull och festlig stämning. Gör ett själv och häng det i barnkammaren, i trädgården eller över det fina festbordet.

Du behöver:

1 ark A4-papper
Penna
Linjal
Sax
Knappnålar
Sytråd
Tyger
Säkerhetsnål
Snöre att trä upp vimplarna på
Strykjärn
Symaskin


  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Flaggspel, gör så här... steg 1:

  Först måste du börja med att klippa till mönstret.

  Gör ett märke på mitten av kortsidan på att A4-papper. 

  Dra sedan en linje med linjal från märket till de två hörnen på andra kortsidan så att du får en trekant. 

  Klipp ut mönstret av trekanten.

  Vik mönsterpappret dubbelt och lägg trekanten på pappret med basen nedåt, då du får en romb ("ruter-form") när du klipper ut mönstret.

  Lägg det rombformade mönstret på tyget, markera och klipp ut. 

  Använd samma mönster tills du har så många vimplar du vill. 


  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Flaggspel... steg 2:

  Nu är det dags att börja sy!

  1. Ta fram tyget som du ska använda för att göra vimplarna till flaggspelet.
  2. Vik in och pressa en kant på cirka 5-10 millimeter runt om romberna mot avigsidan av tyget. 
  3. Vik romberna på mitten så en vimpel bildas, med tygets rätsida utåt. 
  4. Pressa med strykjärn och nåla runt om kanterna. 
  5. Sy ihop med en stickning (dvs med synliga sömmar, ungefär som på ett par jeans) nära kanten runt om vimpeln. Lämna cirka 1 centimeter i de övre hörnen öppna så att du kan trä igenom snöret i vimpelns överkant. 
  6. Trä gärna vimplarna på grovt hushållssnöre med hjälp av en säkerhetsnål.
  7. Häng upp!

  Tips nummer 1: Använder man vaxduk till sitt flaggspel behöver man inte sy eftersom den inte alls fransar sig. Det är bara att klippa till på samma sätt som till det sydda flaggspelet och sedan vika det dubbelt och klistra ihop bitarna över snöret. 

  Tips nummer 2: Om du inte har tid, eller tålamod, att sy ditt eget flaggspel kan du istället häfta ihop det. Klipp ut det stora trekanterna och häfta fast dem över ett snöre eller kraftigt band, och simsalabim - flaggspelet är färdigt. Häng det högt bland träden eller i taket så avslöjas inte fusket. 


  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Snygg pennförvaring!

  En fin tapetstuv och gamla konservburkar är allt som behövs för att fixa ordning och reda på ett kick. Snyggt blir det också.

  • Börja med att mäta höjden och omkretsen på konservburken. Glöm inte att ta bort eventuella rester från den gamla dekalen. Blir snyggast då med den nya tapeten.
    
  • Klipp till de gamla tapetbitarna.
    
  • Klä in konservburkarna med tapetbitarna.

  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Anteckna noga...

  De billiga anteckningsböckerna blir snyggare och mer personliga om du klär dem med vaxduk.

  1. Rita av bokens omslag på vaxduken, var extra noga så att övergången vid ryggdelen inte blir snålt tilltagen. Blir svårt att klä in boken annars!
  2. Klipp ut och limma fast vaxduken på omslaget med hobby- eller starkt textillim. Se till att det fäster ordentligt.
  3. För att hålla ihop sidorna i boken och få något att sticka in kom ihåg-lappar under så är ett bra tips att sy ihop ett resårband i bokens omkrets. Det gör du på höjden och limmar fast det på baksidan.

  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Sortera mera!

  Håll ordning på dina recept med egenstylade tidskriftssamlare. Det blir en snygg detalj på kontoret eller hemma i köket.

  • Rita av tidskriftssamlaren på baksidan av ett fint papper som du valt ut och klipp sedan ut med några millimeters marginal runtom.
    
  • Stryk tapetklister på tidskriftssamlaren och sätt fast papperet. Låt limmet torka och skär sedan med rakbland längs kanterna. 
    
  • Lacka med vattenbaserad lack på papperet. Då går det lätt att torka bort eventuellt kladd som kan bli. 
    
  • Avsluta med att skruva fast en snygg etiketthållare, så du håller koll på vad du har i din tidsskriftsamlare.

   Foto: Wolfgang Kleinschmidt

   Finpåsar för fulpåsar...

   Gamla påsar som du sparar för att använda till sopor tar ofta onödig plats i kökslådorna eller under diskbänken. Det här är en bra och snygg lösning på problemet!

   1. Börja med att sy tuber av gamla, fina, broderade dukar eller handdukar som du hittar i linneskåpet eller på loppis.
   2. I överkant på tuberna fäster du ett band att hänga upp tuben i och nedre kanten syr du en tunnel och trär i ett resårband.
   3. Knyt ihop resåren så att en lagom stor öppning bildas. Sedan fyller du på med påsar uppifrån, odh drar ut dem nedtill när du behöver en.

   Foto: Wolfgang Kleinschmidt

   Glasklart bland trådrullarna.

   Samla dina trådrullar på ett ställe... i en snygg glasburk.

   • Lägg ner trådrullarna i en gammal, och fin, glasburk. Det blir snabbt en praktisk förvaring och är perfekt om man vill kunna överblicka vilka färger som saknas till nästa syprojekt. 

   Foto: Wolfgang Kleinschmidt

   Pimpa tvättstugan!

   Är du trött på sönderrivna pappersförpackningar som det dräller ur när du doserar tvättmedlet?

   1. Häll över tvättmedlet i fina glasburkar med lock. Det blir snyggt och du får dessutom bättre koll på när tvättmedlet håller på att ta slut. 
   2. Skriv dekorativa etiketter på datorn och skriv ut eller texta själv fint på papper. Limma fast på burkarna.