När man lägger lax i en saltlag, som jag gör här, får man en mer glansig lax med en jämnare smak än när man gnider in den med saltblandningen. Mycket godare, tycker jag. Det är en busenkel rätt som är toppen att servera när man är många och underbar att lyxa till det med på helgen.

4 PORTIONER

800 g färsk laxsida i bit (med skinn)

1 liter vatten

1 dl salt

½ dl strösocker

Dillstuvad potatis

600 g färskpotatis

1 knippe färsk dill

25 g smör

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk 3 %

2 dl vispgrädde

Skal av 1 citron

Flingsalt

Svartpeppar från kvarn

Citron till servering

 

  1. Häll i vattnet i en plåt med salt och socker och rör om.
  2. Lägg ner laxen i saltlagen, låt den sedan ligga i kylen i 2–3 dagar.
  3. Ta upp laxen och skär den i tunna skivor med en laxkniv.

DILLSTUVAD POTATIS

  1. Tvätta potatisen och koka den med stjälkarna från dillen i saltat vatten. Låt den svalna helt och skär den sedan i skivor.
  2. Smält smöret i botten av en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Strö i vetemjölet och vispa samman med smöret.
  3. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten av kastrullen.
  4. När såsen är slät tillsätts grädden, fortsätt att vispa tills såsen reder sig.
  5. Smaksätt såsen med salt, svartpeppar och rivet citronskal. Vänd ner potatisen och finhackad dill.