Det som är så bra med denna lax är att den passar att servera på alla högtider och årstider. Servera den gärna med crème fraiche, färskriven pepparrot och nykokt potatis. Laxen håller i kylen ca 4-5 dagar och lite kortare under sommartid.

8 portioner

1,2 kg färsk laxssida (med skinn)

1/2 dl salt

1 dl strösocker

10 hela svartpepparkorn

4 dillstjälkar

2 stora färska rödbetor

  1. Lägg laxsidan på en plåt eller i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken.
  2. Blanda samman salt, socker och grovt krossade pepparkorn.
  3. Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot plåten. Strö dillstjälkar över laxen och täck med plastfilm.
  4. Låt laxen stå i kylen i cirka 1 dygn, vänd på den minst en gång under detta dygn.
  5. Ös laxen med spadet. Riv rödbetorna grovt och tack hela köttsidan på laxen, låt den grava i 1 dygn till.
  6. Skrapa bort rödbetorna och skar laxen i tunna skivor med en laxkniv.

Tips: Servera gärna denna lax tillsammans med pepparrotsdressing och pressgurka, en kanonkombo!