Att göra kransar som brytbröd till jul ser lyxigt och festligt ut och är både snabbt och enkelt, även för den som är nybörjare på att baka. Man kan egentligen fylla dem med allt möjligt. Det är bara att låta fantasin flöda. Denna enkla variant är gjord med smak av kakao och vanilj.

2 STORA KRANSAR

1 sats saffransdeg (se grundrecept här)

FYLLNING

  • 100 g mjukt smör 
  • 4 msk kakao av god kvalitet 
  • 1 dl strösocker 
  • 1 nypa vaniljpulver

PENSLING

  • 1 ekologiskt ägg 
  • 1 msk vispgrädde
  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. 
  2. Dela degen i två, kavla ut den (en i taget) på ett bakbord och bred på hälten av smöret. Blanda kakao, strösocker och vaniljpulver och strö det över degen (hälften). 
  3. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen. 
  4. Låt jäsa en andra gång under bakduk 30–40 minuter.
  5. Blanda ägg och grädde och pensla kransen. Grädda den till gyllene färg i ugnen (cirka 12–15 minuter).

Taggar  saffran saffranskrans sweetchristmas