För mig är cheesecake den perfekta kakan! Bara tanken på en blueberrycheesecake får min mun att vattnas. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

1 Cheesecake

  • 400 g digestivekex
  • 200 g smör
  • 2 dl färska blandande bär (eller frysta)
  • 600 g philadelphiaost
  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse (maizena)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten och en bit upp på kanten av formen i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt den svalna.
  6. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  7. Rör ner strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker. 
  8. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  9. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner den varma chokladen  i smeten.
  10. Varva smet och bär över kexbotten, avsluta med lite bär  på toppen
  11. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den eventuellt med aluminiumfolie när den blivit  gyllene (om det är lång gräddningstid kvar), så att den inte blir för mörk. Var försiktig så att inte folien fastnar i kakan.
  12. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Taggar  bär Cheesecake digistivekex vanilj