Odla egna örter i trädgården!

Kryddor är något av det mest användbara man kan odla. De doftar gott och ger härlig smak åt maten. Många kryddor blommar dessutom väldigt fint. När du odlar kryddor ska du välja en riktigt solig plats, det gäller oavsett om du tänker odla i jorden i trädgården eller i kruka på altan, kökstrappan eller balkongen. Det som gör kryddor så lättodlade är att de faktiskt gillar när det är ganska torrt och näringsfattigt. När de väl har börjat växa och trivas på en plats behöver man alltså inte passa dem så noga. Här listas några kryddor som är lättodlade och underbara att använda i maten. Det enklaste sättet att komma igång är att bege sig till trädgårdsbutiken och köpa plantor. Get spicy!

KÖP:

Jorden är A & O. Om du inte har bra jord där du vill ha din plantering bör du köpa en säck planteringsjord. Om din jord är väldigt kompakt eller lerig, mixa upp den med lite gödslad solmull. Trädgårdsmästare brukar säga att de odlar jorden, inte växterna. Med detta menar de att utan bra jord är det svårt att lyckas med sina odlingar.

GÖR:

Välj gärna en solig plats i trädgården. Det gör inget om marken är ganska torr, det betyder att det är soligt och varmt. Välj form på din odling, till exempel en vanlig rabatt eller kryddcirkel (men man kan även välja att plantera sina örter i upphöjda pallkragar). Gräv upp ytan, cirka 25 centimeter ner i marken, och rensa bort stenar, rötter och annat som gör det svårt för växterna att trivas. Därefter kan du lägga tillbaka jorden, och gärna fylla på med lite sand eller solmull om jorden är kompakt eller lerig.

Jordnivån i rabatten ska helst vara lite högre än marken omkring, då blir jorden varmare och överflödigt vatten rinner undan.

Gräv sedan ner örtplanta för örtplanta. Tryck till runt om och vattna ordentligt. Jorden ska vattnas igenom helt. Fortsätt den närmaste veckan med vattning så att växterna inte torkar ut. Därefter kommer du troligen inte att behöva passa med vattning, kryddväxter är tåliga!

Alla växter överlever inte vintern i Sverige, fråga där du döper dina örtplantor. Starka överlevare är bland annat mynta, oregano, lavendel, gräslök. De som inte övervintrar i vårt klimat får du helt enkelt driva upp från frö (eller köpa) nya till nästa vår.

Lite tips på kryddväxter...

Vackert blommande kryddor: oregano, salvia, äppelmynta och lavendel.

Största kryddorna: libbsticka och spansk körvel (manshöga).

I drinkar: mynta, citronmeliss, isop och gurkört.

Kryddsmör: blanda smör, persilja, rosmarin, citronskal, vitlök och flingsalt.

Grönt smör: Mixa örter och smör.

Krydda vinäger med: kvistar av dragon, timjan eller citronmeliss.

Skörda rätt: knipsa kvistarna några centimeter över marken, då växer nya skott fram.

Som snapskrydda: johannesört, malört, anis eller fänkål.

För den goda doftens skull: lavendel, citronmeliss, pepparmynta och åbrodd.

HÄR kan du köpa fröer på Leila's General Store.com


Stammisar i vårt skafferi...

Mynta

Mynta är toppen i drinkar, till exempel rom-drinken mojito, men också som krydda till fisk. De späda bladen passar också bra att blanda i sommarens sallader och marinader. Välj grönmynta eller pepparmynta i du ska ha myntan i mat och drinkar. Det är nästan aldrig svårt att få mynta att växa – det handlar snarare om att hindra den från att sprida sig hejdlöst! Det finns mängder av olika sorter och de har alla fantastisk växtkraft. Myntan blir ofta mer än en halvmeter hög och får små fina rosalila blommor.

Oregano

Oregano är gott i kryddsmör och fint att dekorera med. Och att krydda en focaccia med olivaolja, flingsalt och finhackad oregano – mmm! Man ska inte förledas att tänka på pizzakrydda, för smaken av färsk oregano är mycket mildare och mer neutral. En solklar favorit, dels för att smaken inte tar över men ändå fördjupar de flesta rätter, dels för att blommorna är så underbara. Du får massor av ljuslila blommor som fyller ut dina sommarbuketter och står sig länge, länge. Växten blir ofta runt 30-40 centimeter hög. Den kallas ibland också för kungsmynta.

Rosmarin

Rosmarin är an användbar krydda, inte minst till vårens grillkvällar. Den är väldigt bra i marinader och om du lägger några hela kvistar på grillkolen blir de perfekta smaksättare på kött och fisk. Vill du bjuda på något nytt: finhacka rosmarin (man ska alltid hacka den precis vid serveringen för att ha nytta av de aromatiska oljorna) och blanda i vaniljglass. Grymt gott! Till en kula vaniljglass, ta två nypor rosmarin och rör om. Rosmarin blir runt 40 centimeter hög och älskar sol och värme.

Persilja

Persilja är kanske den mest användbara av alla kryddor. Den finns i två varianter, krusbladig och slätbladig. Smaken är ungefär densamma, så vilken man väljer är mest en fråga om vad man tycker är snyggt.

Fransk dragon

Dragon smaksätter till exempel bearnaisesås. Men det finns mycket annat gott att göra med dragon. En laxsida insmord med olivolja, flingsalt, finhackad dragon, dill persilja, salt och peppar som läggs på grillen är en sensation i all sin enkelhet. Grilla med skinnsidan nedåt och under lock. Även skinnet måste gnidas in med olivolja för att inte fisken ska fastna på gallret. Dragon påminner om rosmarin till utseendet men blir högre. Var noga när du handlar, för det finns två varianter: rysk dragon och fransk dragon. Den ryska smakar just ingenting så se till att du får den franska med dig. Både rysk och fransk dragon kan bli riktigt höga, över metern, och kan behöva bindas upp med snöre för att grenarna inte ska lägga sig ned.

Timjan

Det här är en krydda som smakar mycket och ger skjuts åt maten. Den är härlig i marinader. Den vanligaste varianten är den som kort och gott kallas "kryddtimjan", men fin i matlagningen är också den ljusgröna, citrontimjan, som har en lättare, citrusliknande smak. Timjan breder ut sig i mjuka små kuddar i rabatten.

Basilika

Basilika är fantastiskt gott till allt från sallader, där man plockar ner hela blad i salladsblandningen, till efterrätter. Prova att blanda basilikablad i hallonsorbet – du får härligt krispiga blad som ger god smak åt efterrätten. Och visst ska man odla sin egen basilika. Den är däremot lite kinkig om den inte får som den vill. För att lyckas, gör så här: plantera den i en kruka, gärna en stor som inte torkar ut så snabbt och ställ den ljust (men inte i direkt sol) och vindskyddat. Det som faktiskt brukar vara bäst är att låta den stå inomhus, i ett ljust fönster, och ge den generöst med vatten.

Salvia

Salvia är klassisk i italiensk mat, till exempel i pastarätter. Raviolikuddar med grädde, vaniljstång(!) och hackad salvia måste provas. Salvia har en härlig stark doft och det finns många olika sorter. Till matlagning köper du den som benämns kryddsalvia, eller Salvia officinalis på latin. Är du ute efter blomning är stäppsalvia en given sort. Den får höga, knalligt blåblommande spiror, som är underbart fina i bukett. Salvian har ganska kraftiga, lite mjukt luddiga blad och blir runt 40 centimeter höga.


Om du vill odla i kruka, köp:

Krukor:

Välj gärna större krukor, då torkar jorden inte ut så lätt. Om du planterar i till exempel loppisfynd, som burkar eller baljor, måste du göra hål i botten, så att överflödigt vatten rinner ut. Annars ruttnar växten.

Lecakulor:

Eller använd grus, och lägg i ett lager i botten av krukan. Växternas rötter trivs inte med för mycket fukt och med lecakulor eller grus rinner vattnet undan i botten.

Jord:

Kryddor tycker inte om jord som är så kompakt. Fråga i butiken vilken jord de rekommenderar. Eller blanda krukjord med ¼ grov sand.

Gör:

Fyll botten av krukan med lecakulor, ungefär 1/6 av krukans höjd. Fyll på med jord. Vicka ur kryddplantan ur den kruka du köpt den i. Håll sedan i plantans jordklump och placera den i den nya krukan. Fyll på med jord så att plantan står stadigt. Tryck försiktigt till med händerna runt om växten. Vattna så att jorden är helt genomfuktad. Känn efter så att inte jorden torkar ut den första veckan då växtens rötter etablerar sig.


Leila tipsar:

Vackert blommande kryddor: oregano, salvia, äppelmynta och lavendel.

Största kryddorna: libbsticka och spansk körvel (manshöga).

I drinkar: mynta, citronmeliss, isop och gurkört.

Kryddsmör: blanda smör, persilja, rosmarin, citronskal, vitlök och flingsalt.

Grönt smör: Mixa örter och smör.

Krydda vinäger med: kvistar av dragon, timjan eller citronmeliss.

Skörda rätt: knipsa kvistarna några centimeter över marken, då växer nya skott fram.

Som snapskrydda: johannesört, malört, anis eller fänkål.

För den goda doftens skull: lavendel, citronmeliss, pepparmynta och åbrodd.