Sushiris:
Japanskt ris eller sushiris
1 dl risvinäger
½ dl socker
1 tsk salt 

Sushirullar:
rå lax, ca 1 kg
½ msk srirachasås
2 msk majonnäs
1 avokado
1 pkt noriark
½ gurka
ett knippe gräslök
svarta och vita sesamfrön, rostade 

Till servering:
sushi ingefära
wasabi
tamari soja

  1. Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och vatten. Låt svalna.
  3. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan.
  4. Blanda och smaksätt riset med socker och vinägerblandningen, i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  5. Tärna laxen i ½ cm stora bitar och blanda med majonnäs, srirachasås och salt och peppar.
  6. Skala och kärna ur gurkan. Kärna ur avokado och skär i tunna skivor.
  7. Klä in en sushimatta i plastfilm. Lägg ut en sushiark med blanka sidan neråt och matta sidan uppåt. Fukta händerna och tryck ut riset tunt. Täck noriarket men spara lite på sidorna.
  8. Strö sesamfrön över. Salta och peppra. Vänd över.
  9. Lägg avokado, gurka, lax och gräslök och rulla ihop mattan hårt.
  10. Täck över skarven med en laxbit och sota ev med en brännare.
  11. Skiva sushin.