Caesarsallad är en klassiker som jag älskar. Jag gör min dressing ganska så rinnig genom att späda den med mjölk. På så vis blir salladen fräschare – jag gillar verkligen inte caesarsallader som känns som de blivit dränkta i majonnäs … Att blanda flankstek och rostade havskräftor som tillbehör är en grym kombo! Att steka kött i en låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger ett riktigt saftigt resultat. Köttet stressas inte och behåller därför sin saftighet. Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du grillar det.

8 portioner

1 kg flankstek

8 råa havskräftor

¼ baguette (gärna 2 dagar gammal, så att den går att skiva tunt)

2 huvuden romansallad

Olivolja

Flingsalt  

Svartpeppar från kvarn

Färsk parmesanost

ÖRTSMÖR 

2 klyftor vitlök

1 krukor färsk koriander

1 kruka persilja

50 g rumstemperat smör

Skal av 2 citroner

Flingsalt

Svartpeppar från kvarn

CAESARDRESSING 

2 äggulor

2 msk rödvinsvinäger

1 klyfta vitlök

1 dl olivolja

1 dl solrosolja

½ dl mjölk 

1 bit färsk parmesanost

Saften av ½ citron

Några droppar tabasco

Flingsalt

Svartpeppar från kvarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och vispa samman ceasardressingen och gör örtsmöret till kräftorna (se recept nedan).
  2. Skiva baguetten lövtunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olivolja och salta.
  3. Rosta krutongerna gyllene i ugnen, i 5–10 minuter.
  4. Klyv havskräftorna på längden, lägg dem på en plåt med snittytan uppåt och bred på örtsmöret.
  5. Skölj, torka och riv din romansallad och lägg upp på ett fat. Ringla över ceasardressingen.
  6. Krydda köttet med lite olivolja, salt och peppar och grilla det till medium-rare. Om du hellre vill steka köttet i panna, bryn det först och låt det steka färdigt i ugnen i cirka 5 minuter, tills det får en innertemperatur på 56–58 grader (då är köttet rosa i mitten).
  7. Rosta havskräftorna i ugnen i 5–10 minuter, tills de fått en gyllene färg.
  8. Skiva köttet och lägg ovanpå salladen tillsammans med havskräftorna. Hyvla över färsk parmesan och strö över krutongerna.

ÖRTMSÖR

  1. Finhacka vitlök, koriander och persilja och mosa samman med smöret. 
  2. Smaksätt med rivet citronskal, flingsalt och svartpeppar.

CAESARDRESSING

  1. Vispa samman gulorna med vinäger, riven vitlök, salt och peppar.
  2. Slå i oljan i en tunn stråle under konstant vispning och tillsätt mjölken i omgångar, vartefter dressingen tjocknar. 
  3. Rör i finriven parmesan (cirka 1 dl). Smaksätt med citronsaft och tabasco.