I USA är pumpapaj en mycket vanlig dessert under halloween. Den här pajen liknar en pumpapaj i både smak och utseende men är gjord på sötpotatis. Fylningen har en härlig söt kryddig men mild smak. Självklart kan den göras även på pumpapuré om man vill, se då till att inte purén är för lös och vattnig. En bra idé är att låta lite av vätskan droppa bort i ett kaffefilter.

1 PAJ/8 BITAR

GRUNDRECEPT

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ekologiskt ägg

1/2 msk vatten

Fyllning

1 stor (500 g) sötpotatis 

100 g philadelphiaost

1/2 dl ljust muskovadosocker

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 krm malen muskotnöt

1/2 tsk salt

2 msk majsstärkelse (maizena)

3 ekologiska ägg

2 msk vispgrädde

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Knåda inte. 
  3. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en pajform med 
  6. räfflad kant.
  7. Skala och tärna sötpotatisen. Koka den mjuk i lättsaltat  vatten. Häll bort vattnet och mixa potatisen till en slät puré (det behövs cirka 3 dl sötpotatispuré). Låt den svalna.
  8. Vispa philadelphiaost, muskovado- och strösocker krämigt.
  9. Tillsätt sötpotatispurén, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt, salt och majsstärkelse. Vispa tills smeten är helt slät.
  10. Rör försiktigt ner ett ägg i taget och till sist vispgrädde.
  11. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i cirka 30 minuter, tills den är gyllene.