Temperera choklad

Nu är det hög tid för påskgodis! Hur gör man då för att chokladen ska bli blank och hållbar på pralinerna? Jo, man tempererar chokladen.

Den blir alltså blank och hård när man tempererar den för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter. På så vis kan chokladgodiset stå framme i rumstemperatur utan att det smälter. 

Viktigast att tänkta på är dessa två saker. Chokladen får inte komma i kontakt med något vatten, då blir den grå. Den får inte heller bli för varm när man smälter den. Då blir den också grå. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.

Så här tempererar man choklad:

  1. Du behöver 600 g mörk kvalitetschoklad
  2. Smält 200 g av chokladen (1/3)  i ett vattenbad, i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten i botten, tag av bunken från spisen och rör ner resterade choklad som har finhackats. Det kan vara svårt att få den att smälta om den inte är riktigt finhackad.
  3. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite). Nu gäller det att jobba fort eftersom chokladen stelnar snabbt. Du kan självklart använda dig av en digital termometer. 

Vad är ett vattenbad? Jo, ett vattenbad är när man har lite vatten i en kastrull som får sjuda upp. Över kastrullen sätter man en metallbunke tex en emaljskål. I denna smälter man chokladen.