Leila.se
[ food and books for a sweeter life ]

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en fantastiskt god och lättlagad italiensk glass. Det går snabbt och man behöver ingen glassmaskin utan vispar bara ihop smeten för att sedan frysa den tills glassen är ”halvfrusen”. Jag gör den alltid så att den är lite lös i mitten och det är viktigt att den inte fryser över natten. Då blir den bara stenhård. Om man ändå skulle vilja göra det får man se till att tina den långsamt i kyl innan servering.

1 form / 8 portioner

  • 4 ekologiska ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 250 g mascarponeost
  • 1 dl marsalavin
  • 12 savoiardikex
  • 1 1/2 dl espressokaffe
  1. Vispa samman mascarponeost med marsalavin och vänd försiktigt ihop osten med äggulesmeten, den vispade grädden och de uppvispade äggvitorna.
  2. Klä en avlång brödform med plastfolie.
  3. Fyll lite glassmet i botten och doppa ett kex i taget i kallt espressokaffe. Lägg ett lager kex i formen och fyll på med lite glassmet. Upprepa proceduren en gång till.
  4. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst”, den ska vara lite mjuk i mitten.
  5. Stjälp upp tiramisun och tag bort plastfolien. Pudra med kakao.

Taggar  kaffe marsalavin mascarpone semifreddo